Revija Reporter
Slovenija

Brutalni napad na mariborsko sodnico: uvedena sodna preiskava

STA

24. apr. 2020 10:44 Osveženo: 10:46 / 24. 4. 2020

Deli na:

Policisti pred hišo v Pekrah, kjer je bila napadena sodnica.

mariborinfo.com

Preiskovalna sodnica slovenjegraškega okrožnega sodišča je po današnjem poročanju časnika Večer ugodila zahtevi tožilstva po uvedbi sodne preiskave zaradi lanskega napada na mariborsko sodnico. Sklep sicer še ni pravnomočen in pričakovati je, da se bo osumljeni na to odločitev pritožil in da bo o tem odločal izvenrazpravni senat.

Napad na sodnico Danielo Ružič, ki ga tako policija kot tožilstvo vodita kot poskus umora, se je zgodil 16. junija lani pred stanovanjsko hišo v Pekrah pri Mariboru, kjer sta skupaj živela osumljeni in sodnica. Malo po polnoči jo je ob povratku domov nekdo pričakal pred hišo in se je fizično lotil z neznanim predmetom.

Teden dni pozneje so policisti odvzeli prostost sodničinemu partnerju, a tožilstvo zaradi premalo zbranih dokazov ni zahtevalo pripora. Marca letos je tožilstvo vložilo zahtevo za uvedbo preiskave zoper osumljenega partnerja Ružičeve, obenem pa tudi predlog za prepoved približevanja napadeni, kar je slovenjgraško sodišče že odobrilo.

Ker je preiskovalna sodnica že pri odločanju o prepovedi približevanja našla utemeljen sum, da je napadel Ružičevo njen partner, je taisti sum opisala tudi v svoji odločitvi, da se uvede sodna preiskava, danes piše Večer. Kot so izvedeli neuradno, Ružičeva organom preiskave in pregona ni mogla povedati, kdo jo je tiste noči napadel, saj napadalca ni videla, zaznala pa je, da je po tem, ko jo je prenehal udarjati, odšel proti hiši.

V javnosti so se takoj po napadu vrstile obsodbe s strani politike in predstavnikov pravosodja, saj je sprva kazalo, da je šlo za napad na neodvisno vejo oblasti. Mariborski kriminalisti so že takrat povedali, da preiskujejo tudi možnost povezave napada s sodničinim zasebnim življenjem, pri čemer bi motiv lahko bil povezan z njeno napovedjo razhoda s partnerjem.