severina Svet24.si

VIDEO: Severina objavila ta posnetek in do srca ...

profimedia-0106600992 (1) Dobra karma

Vaš rojstni datum ima močan vpliv celo na vaše ...

Hengsberg, kmetija, avstrijski gasilci Svet24.si

FOTO: Upokojenec želel na vrtu pokopati mačko, a...

orehovlje, uhajanje plina Svet24.si

FOTO: V Orehovljah delovni stroj poškodoval ...

internal-clock-795726_1280 Dobra karma

Usodna datuma 12. in 26. 12.: osvoboditev ženskih...

jernej šugman Njena.si

Minili sta dve leti od smrti Jerneja Šugmana

tanja-balabanić, jan-klobasa Njena.si

Tanja Balabanić zaslužila na račun nestrpnežev

Slovenija

Brigadir Tone Krkovič zmagal v pravdi zoper razvpitega Antona Peinkiherja

Deli na:
Brigadir Tone Krkovič zmagal v pravdi zoper razvpitega Antona Peinkiherja

Foto: Primož Lavre

Po sodbi okrožnega sodišča v Ljubljani mora nekdanji vojaški obveščevalec Peinkiher za svoje laži v medijih o Krkoviču slednjemu plačati 7.250 evrov odškodnine z zamudnimi obrestmi, objaviti preklic izjav in se mu opravičiti.

Kot je v obrazložitvi sodbe zapisala sodnica Metka Turk z okrožnega sodišča v Ljubljani, je Anton Peinkiher, ki ga zastopa odvetniška družba Nataše Pirc Musar, upokojenemu brigadirju posegel v čast in dobro ime. Ni uspel dokazati resničnosti trditev niti utemeljenih razlogov verjeti v zapisano. Gre za objave v Delu, Dnevniku in na portalu MMC RTV.

Po besedah sodnice mora tako Peinkiher, nekdanji vodja obveščevalnega oddelka varnostne službe MORS na svoje stroške preklicati naslednje izjave, dane navedenim medijem v letih 2014 in 2016. V istih medijih se mora Krkoviču tudi opravičiti.

Preklicati mora trditev, da je brigadir Krkovič v osamosvojitveni vojni zaradi panike in nesposobnosti počel kazniva dejanja z nedolžnimi mrtvimi ter druge neumnosti s hudimi posledicami, med drugim »nepotrebno« sestrelitev helikopterja nad Ljubljano.

Prav tako mora preklicati, da je Krkovič skupaj s tedanjim ministrom za obrambo Janezom Janšo organiziral grosistično prodajo orožja in streliva Hrvatom. Da sta Krkovič in Janša nadaljevala z zlorabo vojske in države v primeru afere Mariborsko orožje in Depala vas.Enako bo moral preklicati trditve, da je Krkovič vedno zatajil, ko je bilo treba kaj storiti za varnost države in je 27. junija 1991, ko so tanki JLA drveli iz Vrhnike proti Ljubljani, prespal prvega pol dneva napada. Češ, da se je nahajal v diskoteki Babilon v Ljubljani, da so ga ob alarmu peljali domov spat, saj ni bil sposoben poveljevanje in častniške drže.

A tu se laži, ki jih bo moral Peinkiher preklicati ter se zanje tožniku opravičiti, ne končajo. Preklicati bo moral navedbe, da ima Krkovič neustrezno izobrazbo za častniški čin v Slovenski vojski. Enako velja glede trditve, da naj bi v Kočevski Reki, kjer je bil sedež specialne brigade Moris pod poveljstvom Krkoviča, po vojni obstajalo centralno skladišče za prodajo orožja na Hrvaško in v BiH.

Peinkiher bo moral osamosvojitelju plačati tudi pravdne stroške v višini 5.755 evrov. Sodnica Turkova je opozorila, da je imel pri posegu v čast in dobro ime (osebnostne pravice) brigadirja toženi Peinkiher namen poniževanja in sramotenja. Ni z ničemer dokazal niti ene trditve. Cena teh laži: 7.250 evrov z zakonitimi zamudnimi obrestmi od julija 2016 dalje.

Zoper sodbo se lahko pritoži na višje sodišče.

loading...
Loading...