x factor, simon cowell Svet24.si

Se X Factor poslavlja?

zdravnik Svet24.si

Ljubljanski zdravnik naj bi "prodajal" cepilna ...

cepljenje, ascot, berkshire Svet24.si

Dva dodatna dneva dopusta za cepljene

janez jansa dz1 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Lahko Janša jesenski politični ...

sds tabor 2 Necenzurirano

Kaj je upravitelj, obsojen jemanja podkupnin, ...

Bombniki Avenger Wikipedia Odkrito.si

Uganka poleta 19

nina-ivanič-kot-dragica-trošt Njena.si

Zvezdnici Najinih mostov dopustujeta skupaj

Slovenija

Brigadir Škerbinc po poravnavi z Erjavcem: Ali je bila kakšna korist od vsega tega? Smo se kaj naučili?

Deli na:
Brigadir Škerbinc po poravnavi z Erjavcem: Ali je bila kakšna korist od vsega tega? Smo se kaj naučili?

Miha Škerbinc - Foto: Bobo

V oktobrski številki revije Slovenska vojska so objavili del besedila sodne poravnave pred Okrajnim sodiščem v Ljubljani med Miho Škerbincem in Karlom Erjavcem. "Oba razumeva, da sva bila žrtvi spleta različnih okoliščin in interesov," sta med drugim zapisala v poravnavi.

"Miha Škerbinc in Karel Viktor Erjavec sva se dne 8. 9. 2020 poravnala z zadevi v zvezi s tožbenim zahtevkom za plačilo odškodnine za utrpelo negmotno škodo, povezano z dogodki po 5. 4. 2019. Oba razumeva, da sva bila žrtvi spleta različnih okoliščin in interesov. Karlu Viktorju Erjavcu, kot bivšemu ministru, je žal za krivico, ki se je zgodila Mihi Škrbincu. Istočasno pa je tudi sam Karel Viktor Erjavec trpel zaradi vseh zapletov, ki so se posledično zgodili njemu," se glasi besedilo iz sodne poravnave, ki je bila pred okrajnim sodiščem v Ljubljani med tožečo stranko Škerbincem in toženo stranko Erjavcem sklenjena 22. septembra.

Škerbinc je objavo pospremil z zapisom na Facebooku in zapisal, da potem ko so ga "leta 2019 grdo zamenjali" je imel "možnost izbrati lažjo varianto. Upogniti hrbet in skloniti glavo. Izbral sem težjo, čeprav sem vedel, da teorija in praksa politično vojaških odnosov govorita, da kadar trenje preraste v konflikt, vojaki izgubimo. Pa ne vedno," je navedel.

Dodal je, da zanj ta spor nikoli ni bil na osebni ravni. "Zadovoljen sem, da je prevladala modrost in da sva se z bivšim ministrom sodno poravnala. Ali je bila kakšna korist od vsega tega? Smo se kaj naučili? Bo sistem boljši? Jaz bom živel in umrl v prepričanju, da je bilo dobro za Slovensko vojsko. Nič drugega mi ni pomembno," je navedel.

Škerbinc je tožbo vložil po tistem, ko ga je Erjavec razrešil z mesta poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske v začetku aprila 2019. To je tedanji minister za obrambo storil na predlog tedanje načelnice Generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc, saj je Škerbinc izgubil njeno zaupanje - kot se je izkazalo pozneje, ker naj bi govoril o zdravstvenem stanju Ermenčeve, čeprav je sam trdil, da je načelnico poskušal zaščititi.O dogajanju je poizvedovala Obveščevalno-varnostna služba (OVS) ministrstva za obrambo, zaradi česar je zadevo pod drobnogled vzela parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs). Sledili so tedni medsebojnih obtoževanj med podpredsednikom Knovsa Žanom Mahničem in Erjavcem. Prvi je Erjavcu očital zlorabo OVS, minister pa Mahniču zlorabo Knovsa v politične namene.

Erjavec se je moral zaradi tega junija lani zagovarjati tudi na interpelaciji, ki so jo predlagali v SDS.

Zoper Škerbinca je načelnica podala tudi predlog za kazenski pregon, a ga nato tudi umaknila. Škerbinc pa je prevzel naloge predsedujočega usmerjevalnemu odboru Natovega Centra odličnosti za gorsko bojevanje. Le nekaj dni po nastopu vlade Janeza Janše pa je Škerbinc znova prevzel vodenje sil Slovenske vojske.

Aktualni minister za obrambo Matej Tonin je julija zaprosil inšpektorat za obrambo, naj izvede inšpekcijski nadzor v obveščevalno varnostni službi nad izvajanjem postopkov in pooblastil, ki jih je služba izvedla aprila 2019 v zvezi s preverjanjem ravnanja Mihe Škerbinca.

Loading...