GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Brezigar Mastenova brez zadostne podpore za imenovanje za viceguvernerko Banke Slovenije

Deli na:
Brezigar Mastenova brez zadostne podpore za imenovanje za viceguvernerko Banke Slovenije

Arjana Brezigar Masten - Foto: Bobo

Arjana Brezigar Masten na tajnem glasovanju v DZ danes ni prejela zadostne podpore za imenovanje za članico sveta Banke Slovenije in s tem za viceguvernerko osrednje finančne ustanove v državi. Podprlo jo je 44 poslancev, proti jih je bilo 35, tri glasovnice so bile neveljavne. Predsednik republike Borut Pahor bo moral ponoviti postopek iskanja.

Večina poslanskih skupin pred današnjim glasovanjem - za imenovanje bi potrebovala 46 glasov - ni predstavila mnenja o kandidatki, ki jo je na seji parlamentarne mandatno-volilne komisije podprlo deset poslancev, proti pa so bili štirje.

Primož Siter (Levica) je pred glasovanjem ocenil, da Brezigar Mastenova ne ponuja niti kritične refleksije o preteklih spornih bančnih praksah niti idej za njihovo spremembo. Očital ji je, da se ni opredelila niti do nadzora računskega sodišča nad Banko Slovenije. Problematiziral je tudi vlogo njenega moža, ekonomista Igorja Mastena, pri nekaterih poslih, pomembnih za delovanje Banke Slovenije. Zato je napovedal, da poslanci Levice kandidatke ne bodo podprli.

Jožef Horvat (NSi) pa je medtem ocenil, da Brezigar Mastenova ustreza vsem merilom za delo pri vodenju centralne banke, saj ima potrebno znanje in bogate delovne izkušnje. Napovedal je podporo kandidatki na glasovanju.

Predsednik republike Pahor je kandidaturo Brezigar Mastenove v DZ posredoval na podlagi javnega poziva in po tistem, ko je opravil posvetovanja z vodji poslanskih skupin. Kandidature so sicer oddali še nekdanji finančni minister Andrej Bertoncelj, nekdanja državna sekretarka na finančnem ministrstvu Saša Jazbec, Tina Žumer, Štefan Belingar, ekonomist Anže Burger, pred časom že članica sveta Banke Slovenije Mejra Festić, Kristijan Hvala, Matjaž Koman in Franci Tušek.

Brezigar Mastenova je direktorica analitsko-raziskovalnega centra v Banki Slovenije, na nedavni javni predstavitvi v predsedniški palači pa je med svojimi vrlinami izpostavila združevanje akademskih in praktičnih izkušenj. Če bi bila imenovana, bi v Banki Slovenije nadomestila Marka Bošnjaka, ki je položaj predčasno zapustil.



Prvopodpisana pod njeno kandidaturo je bila profesorica na fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar, podprli pa so jo profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti Mojmir Mrak, rektor Nove univerze Matej Avbelj in gospodarstvenica Tjaša Bantan Polak.

Brezigar Mastenova je glede svojih akademskih izkušenj izpostavila doktorat na univerzi v italijanski Sieni, številne mednarodne objave in poučevanje na več fakultetah, nazadnje na omenjeni fakulteti v sklopu Univerze na Primorskem.

Praktično znanje je že na začetku kariere pridobivala na Uradu RS za makroekonomske analize in razvij, delovala je tudi v tujini, npr. na Kosovu, kot najpomembnejšo izkušnjo pa je omenila vodenje analitsko-raziskovalnega centra na Banki Slovenije, kjer pripravljajo napovedi gospodarskih gibanj, se ukvarjajo s podlagami za odločanje denarne politike, skrbijo za analize in raziskave in tudi koordinacijo z Evropsko centralno banko (ECB).

Ob tem je med drugim tudi članica denarnega odbora in odbora za raziskave znotraj ECB, kjer pripravljajo podlage za odločanje sveta osrednje denarne ustanove evrskega območja. Brezigar Mastenova je na javni predstavitvi ocenila, da bi s svojimi kompetencami dobro dopolnjevala obstoječo ekipo v svetu Banke Slovenije ter pomagala pri še boljši koordinaciji oddelkov znotraj ustanove.

Na seji mandatno-volilne komisije so proti njenemu imenovanju prejšnji teden glasovali v SD, LMŠ in Levici. V Levici so v razpravi izpostavili, da bi se moral preudaren kandidat za viceguvernerja kritično distancirati od preteklih praks Banke Slovenije. Nedvoumno bi moral zagovarjati, da je Banke Slovenije pri svojem delovanju odgovorna državljanom in nadzornim javnim institucijam, česar od Brezigar Mastenove ni bilo slišati.