Revija Reporter
Slovenija

Breitbart hvali Slovenijo: Domovina Melanie Trump z ograjo na meji ustavila migrante!

Marko Medvešek

26. jan. 2019 6:00 Osveženo: 14:55 / 28. 1. 2019

Deli na:

Ne le da je na najbolj izpostavljenem delu meje v Beli krajini, kjer ilegalni migranti prehajajo Kolpo, odstranjena rezilna žica, celo panelne ograje ni. Prehod je povsem prost.

Primož Lavre, Profimedia

Portal Breitbart v bombastičnem članku poroča, kako uspešno ograje na mejah ustavljajo migrante, pri tem pa navaja primere Bolgarije, Avstralije in Slovenije.

S člankom želi portal očitno upravičiti zahteve ameriškega predsednika Donalda Trumpa po gradnji zidu na meji z Mehiko, čemur v ZDA odločno nasprotujejo demokrati, nesoglasje pa je privedlo celo do aktualnega zaprtja vlade v ZDA.

Mala država se ponaša s čudovitim podeželjem in je domovina prve dame ZDA Melanie Trump, piše Breitbart o Sloveniji. Portal pravi tudi, da je Slovenija na višku migrantske krize na meji postavila ograjo z bodečo žico in da nima nobenih načrtov, da bi jo odstranila.

Še več, piše Breitbart, policisti na meji so dobili dodatna pooblastila  in če bi pričel naval migrantov ogrožati  notranjo varnost Slovenije, bi jim lahko policisti na meji preprečili vstop v Slovenijo.

Breitbart kot primer odločnosti Slovenije pri ustavljanju migrantov navaja tudi bivšo notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar, ki je lani vztrajala, da mora ograja na meji ostati, saj da bi njena odstranitev dala signal migrantom, da je meja odprta.

A v predstavitvi Slovenije kot države,  ki je z mejno ograjo ustavila migrante, jo je Breitbart krepko usekal mimo. Južna slovenska meja je namreč kljub ograji na mnogih odsekih zelo porozna in precej večja ovira za migrante so naravne ovire, denimo reka Kolpa.

Policijska statistika največ pove o učinkovitosti ograje na meji: policisti so v letu 2018 obravnavali 9149 ilegalnih prehodov državne meje, kar je krepko več kot leta 2017, ko je bilo takih prehodov le 1934.

Reporter je lani večkrat poročal o stanju v Beli Krajini, kjer so skupine migrantov vse leto brodile čez Kolpo, ograja ob reki pa je bila na več odsekih taka, da ni ustavila nikogar na dveh zdravih nogah. Z nje je bila odstranjena rezilna žica, celo panelne ograje ni bilo.