Revija Reporter
Slovenija

Naval migrantov na Kolpo: letos v Beli krajini prijeli že 2100 migrantov, postavljajo se nove ograje

Reporter

26. avg. 2018 6:00 Osveženo: 13:10 / 26. 8. 2018

Deli na:

Ograja ob reki Kolpi v Beli krajini

Primož Lavre

V Slovenijo mesečno vstopi okoli tisoč nezakonitih prebežnikov, na Kolpi, ki je najbolj na udaru, pa bodo v pričakovanju prihoda še večjega števila migrantov postavili nove ovire in žičnato ograjo zamenjali s panelno.

MNZ se pripravlja na še povečane migracije, piše Delo. Na meji s Hrvaško je bilo doslej postavljenih 176 kilometrov tehničnih ovir: 114 kilometrov rezilne ograje in 62 kilometrov panelne ograje. 20 kilometrov ovir je postavljenih ob Kolpi v Beli krajini, kjer reko prečka največje število prebežnikov. Postavitve ograj na Kolpi naj bi si želeli tudi domačini poroča Delo.

V Bosni in Hercegovini je trenutno okoli 5000 migrantov, ki si želijo naprej v EU in globlje v Evropo. Bosansko-hercegovske oblasti nimajo nadzora nad pretokom migrantov čez meje, prav tako jih veliko brez ustavljanja pride čez Hrvaško.

V Beli krajini so policisti letos prijeli že več kot 2100 ilegalnih prebežnikov, samo v zadnjem mesecu dni preko 450. Lani v enakem obdobju so jih prijeli le pet, še piše Delo.