cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bratuškova še ni prebolela, ker ji je Lukšič torpediral Šoltesa kot ministra za zdravstvo

Deli na:
Bratuškova še ni prebolela, ker ji je Lukšič torpediral Šoltesa kot ministra za zdravstvo

Foto: Primož Lavre

Kdo bo vodil zdravstvo po odstopu Alenke Trop Skaze, še ni znano. So pa že kandidati, ki bi bili nalogo pripravljeni prevzeti. Premierka Alenka Bratušek se je o tem že pogovarjala z Danijelom Bešičem Loredanom, ki je načeloma izziv pripravljen sprejeti. Obstaja pa tudi možnost, da bo premierka začasno zdravstveni resor prevzela kar sama.

Kljub odstopu Trop Skaze in pritiskom je vlada po navedbah Bratuškove odločena, da bo na poti sprememb v zdravstvu vztrajala. Vztrajati namerava tudi pri boju proti korupciji v zdravstvu. "Tudi za ceno še kakšnega odhoda, če bo potrebno," je dejala.

Premierka sicer obžaluje, da delu koalicije v pogovorih o novem zdravstvenem ministru pred imenovanjem Trop Skaze ni bil po godu Igor Šoltes. Prepričana je namreč, da danes ne bi bila v takšnem položaju, če bi Šoltes postal minister. Vseeno meni, da je bila Šoltesova odločitev, da ne postane minister, dokončna.

Glede možne kandidature Šoltesa je bil takrat najbolj oster prvak SD Igor Lukšič, ki jo je označil za neokusno, predvsem zaradi izražene namere o ustanovitvi nove stranke. Lukšič odgovarja, da je PS na to mesto postavila ministrico, ki jo je želela imeti in da Šoltesa na mesto ministra ne PS ne DeSUS, ki je prej vodila ta resor, nista dejansko predlagali. Medtem pa se prvak DL Gregor Virant strinja s premierko, da bi se z imenovanjem Šoltesa današnjemu položaju izognili. Odstop ministrice je sicer koaliciji povzročil nekaj skrbi. Prvak DeSUS Karl Erjavec se denimo boji, da bo iskanje njenega naslednika velik izziv za premierko.

Bratuškova sicer obžaluje tudi, da je pred letom, ko je sestavljala vlado, na mesto zdravstvenega ministra predlagala Tomaža Gantarja, ki je pred časom odstopil. Po njenem mnenju očitno na Gantarjevi strani ni bilo dovolj volje za reforme.

Za zdaj se premierka še ni odločila, kako bo ravnala v prihodnje in ali bo vodenje ministrstva morda začasno prevzela kar sama. Kot je dejala, si bo najprej vzela teden dni za premislek. O možnosti prevzema ministrstva se je že pogovarjala z nekaterimi posamezniki, med njimi tudi s kirurgom Danijelom Bešičem Loredanom.

Slednji je za STA dejal, da je načeloma pripravljen prevzeti funkcijo ministra za zdravje. A najprej se mora sestati z Bratuškovo - srečanje bo predvidoma konec tedna -, s koalicijo in se pogovoriti z ljudmi v svojem krogu.

Sicer se ne slepi, da bi lahko v dobrem letu, kolikor je še časa do volitev, izpeljal zdravstveno reformo, če bi prevzel ministrovanje. "To je utopija," pravi. Kdor koli bo postal minister, lahko po mnenju Bešič Loredana zdravstveni sistem kvečjemu stabilizira. Lahko pa novi minister ustavi plenjenje. "Sedaj je najslabša možna situacija. Barka je brez krmarja, plove po svoje in na barki vsi počnejo, kar želijo," je ponazoril.


Bešič Loredan se je kot možni kandidat za ministra za zdravje omenjal že januarja. Poleg njega se je takrat omenjalo tudi nekdanjega ministra za zdravje Dorjana Marušiča. V PS naj bi neuradno tudi tokrat snubili Marušiča, ki pa naj temu ne bi bil naklonjen. Za STA je sicer zatrdil, da ga še nihče iz premierkinega kabineta ni pobaral o vodenju resorja.

Trop Skaza je popoldne sicer dodatno pojasnila okoliščine svojega odstopa. Tako kot Bratuškova je tudi sama s prstom pokazala tudi na medije.

Ni pa razkrila, kdo so tisti, ki naj bi nanjo izvajali pritiske oz. ji grozili, kar je navedla kot razlog za odstop. Ni želela komentirati niti tega, ali je zaradi groženj podala prijavo na policijo. Kritiko, da je neodgovorno, da ministrsko mesto zapušča po enem mesecu, sprejema. "Mislila sem, da zdržim več," je dejala.

Premierki se zahvaljuje za zaupanje, žal ji je, da "zaupanje ni zdržalo tega mandata". Prepričana je, da mora to funkcijo prevzeti nekdo, ki ima vsaj nekaj politične kilometrine. "Jaz te kilometrine nisem imela," je dejala in dodala: "Vedela sem, da bo zadeva težka in zahtevna, da bo tako zahtevno, pa ne." Svojemu nasledniku želi, da bi bil bolj uspešen, kot je bila sama.

Ob tem je Trop Skaza zavrnila očitke, da je bilo njeno ministrovanje dogovorjeno vnaprej, da bi lahko podpisala nekatere pogodbe. Komentirala je tudi svojo napoved, da bo njen soprog premislil o odprodaji lastniškega deleža v podjetju Klima Ptuj, če bo postala ministrica. Kot pravi, se je odločil, da tega ne stori. Podjetje je začel iz nič leta 1996, poročena pa sta od leta 2008. Pripomnila je, da je protikorupcijska komisija pojasnila, da sklepanje poslov Klime Ptuj z javno upravo ne bi bilo sporno, če to ni ministrstvo za zdravje.

Bratuškova je včeraj sicer ocenila tudi, da je bila Trop Skaza tarča napadov, ker je napovedala spremembe pri skupnih javnih naročilih v zdravstvu in ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Zdravstvene zavarovalnice ob tem navajajo, da do sedaj od ministrice niso dobile izhodišč za spremembe zdravstvenega zavarovanja, niti ne povabila v pripravo zdravstvene reforme. Dopolnilno zavarovanje pa v zdravstvu sicer ni največja težava, navajajo, potrebne so tudi druge spremembe.

Trop Skaza se po enomesečni ministrski izkušnji, kot pravi, odpravlja nazaj na svoje staro delovno mesto. Pred prevzemom funkcije ministrice za zdravje je bila predstojnica celjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Do nadomestila plače po koncu mandata pa tudi sicer ne bi bila upravičena, saj na funkciji ni bila več kot šest mesecev.