oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bratuškova po prvem krogu pogovorov verjame v možnost dogovora za izhod iz politične krize

Deli na:
Bratuškova po prvem krogu pogovorov verjame v možnost dogovora za izhod iz politične krize

Foto: Bobo

Začasna vodja PS Alenka Bratušek je po prvem krogu pogovorov s parlamentarnimi strankami na današnji novinarski konferenci ocenila, da so sposobni doseči dogovor za izhod iz politične krize. Dejala je, da sedaj ni čas za ultimate, in dodala, da o konkretnih imenih za tehničnega mandatarja s strankami še niso govorili.  

Bratuškova, ki je poudarila, da so se njihovemu pozivu za pogovore odzvale vse stranke z izjemo ene, je dejala, da so se vsi v pogovorih strinjali, da je politično krizo treba rešiti čim prej. Na mizo so dali tudi konkretne projekte, s katerimi bi se morala soočiti projektna vlada, je pojasnila.

Čeprav beseda še ni tekla o imenih za tehničnega mandatarja, verjame, da so tudi tukaj sposobni najti dogovor. V PS imajo nekaj imen v mislih, je pojasnila, vendar ni želela nikogar izpostavljati. Dodala je, da potrebujemo polno operativno vlado, ki se bo sposobna poenotiti okoli ključnih projektov za premik položaja v Sloveniji na bolje, saj da je sedanje stanje nevzdržno.

Po njenem so se "več ali manj strinjali", da treba začeti z veliki infrastrukturnimi projekti, kar bi pomenilo zagon gospodarstva in se hkrati s tem dogovorili o konsolidaciji javnih financ. A kot pravi, se treba zavedati, da je za konsolidacijo javnih financ potreben čas, in nikakor niso "za tako brutalno varčevanje, kot se izvaja danes".

Treba je končati tudi reformo trga dela in pogajanja o novi finančni perspektivi, je dodala začasna vodja PS. Omenila je tudi spremembo referendumske zakonodaje in poudarila, da se s sedanjim predlogom ljudem ničesar ne jemlje, temveč se politika samoomejuje.

Med potrebnimi projekti, ki bi se je lotila morebitna projektna vlada, je Bratuškova omenila tudi sanacijo bančnega sistema. Projekt zakona o slabi banki v takšni obliki, kot je sprejet zdaj, je očitno padel v vodo, je ocenila Bratuškova. Zato treba po njenem kmalu sesti s strokovnjaki in najti rešitev.



Zapleta se tudi okoli zunanjepolitičnih tem, je nadaljevala Bratuškova, "saj jih je predsednik vlade začel izkoriščati in uporabljati za notranjepolitična izsiljevanja". Ob tem začasna vodja PS upa, da se predsednik vlade Janez Janša zaveda, "da s tem lahko povzroči nepopravljivo škodo državi".

In kot pravi Bratuškova, vlada čuti, da se bliža njen konec, zato je "pospešila tudi škodljive kadrovske procese, ki bodo državi prinesli le dodatne stroške in konflikte". Izpostavila je Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo, ki da postaja strankarska obveščevalno-varnostna agencija, "in to je za državo škodljivo".

Začasna vodja PS je komentirala tudi dejstvo, da se predsednik SD Igor Lukšič z njo ne želi sestati, saj da formalno sestankuje samo s predsedniki strank, kar Bratuškova ni. Po njenih besedah je Lukšiču očitno bolj pomembna oblika od vsebine in poudarila, da se je kljub temu udeležila sestanka pri SD, čeprav brez Lukšiča.

Prihodnji teden, ravno pred obema shodoma, ki sta napovedana v Ljubljani, je predviden tudi sestanek predsednika republike s predsedniki parlamentarnih strank. Bratuškova pričakuje, da se bodo pogovarjali, kako rešiti politično krizo in o ključnih projektih, ki jih Slovenija sedaj potrebuje.