pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Bratuškova in Lukšič sta razbila zadnje iluzije«

Deli na:
»Bratuškova in Lukšič sta razbila zadnje iluzije«

Foto: Bobo

V Iniciativi zdravnikov in gibanju Vseslovenska ljudska vstaja kot neresnično in zavajajočo ocenjujejo izjavo premierke Alenke Bratušek, da se organizatorji torkovega shoda za ohranitev javnega zdravstva niso prej obrnili nanjo. Menijo tudi, da Bratuškova zavaja z izjavo, da zahtevanih sprememb ni mogoče uresničiti do 1. septembra.

Bratuškova se je namreč po sredini seji vlade odzvala na torkov shod, na katerem je več tisoč ljudi zahtevalo ohranitev javnega in socialno pravičnega zdravstvenega sistema. Kot je dejala, je "mogoče razočarana", da se pred sklicem shoda niso obrnili nanjo. Zaveda pa se, da so v zdravstvu težave in da jih je treba začeti reševati takoj.

V gibanju in iniciativi v skupnem sporočilu za javnost navajajo, da je Iniciativa zdravnikov 15. maja na kabinet predsednice vlade posredovala dokumente, v katerih nakazujejo možnosti za prenovo zdravstvenega sistema v Sloveniji. V spremnem dopisu so zdravniki izrecno zapisali, da želijo, da predsednica vlade tem dokumentom posveti nekaj pozornosti, jih prebere in se do njih opredeli. Izrazili so tudi pričakovanje, da bo prišlo do povabila na sestanek, na katerem bodo argumentirali svoje predloge.


Prav tako Bratuškova po njihovem mnenju zavaja s trditvijo, da se do 1. septembra ne da pripraviti potrebnih sprememb. Kot opozarjajo, je bila premierka sposobna sprejeti fiskalno pravilo samo z enim obiskom Bruslja. "Zato pričakujemo, da bo v dveh mesecih sposobna pripraviti nabor ukrepov, ki bodo rešili javni zdravstveni sistem pred kolapsom," so navedli v sporočilu.

V Gibanju Vseslovenska ljudska vstaja so se v ločenem sporočilu odzvali tudi na prvih 100 dni vlade premierke Bratuškove. Po njihovem mnenju sta Bratuškova in predsednik SD Igor Lukšič razbila zadnje iluzije, da "znotraj obstoječih politikov obstajajo sile, ki so sposobne Slovenijo iztrgati iz uničujočega neoliberalističnega toka". Po njihovem mnenju sta pokazala, "kako je mogoče v stotih dneh vladanja ogoljufati svoje volivke in volivce, s tem ko ravnata v popolnem nasprotju z vsem, kar sta zagovarjala še pred nekaj meseci".

Ob tem opozarjajo tudi na to, da je Bratuškova prelomila tudi druge svoje obljube, denimo obljubo o dialogu z vstajniškim gibanjem, še vedno se ni distancirala od ljubljanskega župana Zorana Jankovića in podobno. Zato napovedujejo, da bodo nadaljevali s svojim delovanjem na slovenskih ulicah in trgih.