profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Br. Miran Špelič, profesor patrologije: V tem miru lahko najdemo tudi več tišine, da se sliši Božji glas

Deli na:
Br. Miran Špelič, profesor patrologije:  V tem miru lahko najdemo tudi več tišine, da se sliši Božji glas

br. Miran Špelič, profesor patrologije - Foto: p. Andraž Arko

Ko naš sogovornik profesor patrologije in bežigrajski gvardijan v kapeli sam konča mašo, skuša s sklepnim blagoslovom zaobjeti vso župnijo in vse znance. Kot da bi jih imel vse okrog sebe, nam je dejal. Mnogi ga slišijo že zjutraj, ko sodeluje pri televizijskem prenosu svete maše, ki jo v kapeli Doma sv. Marte daruje papež Frančišek.

Kapucin br. Miran Špelič nam je razkril, kako se s farani srečuje tudi na spletu in kako se počutijo verniki v teh časih, ker ne morejo k maši. Marsikdo zahrepeni po globljem doživetju maše, ki gre preko tradicionalnega.

Mar so škofje prvih stoletij vernikom prepovedovali obhajanje svetih maš, smo ga izzvali. Zakaj je prepričan, da ni mogoče primerjati življenja Cerkve v prvih stoletjih in danes in so zanj vsaka taka razmišljanja poskus manipuliranja?

Pojasnil nam je, zakaj v teh razmerah priložnost za opolnomočenje splošnega krščanskega poklica in zakaj zna včasih Bog za svoje glasnike privzeti tudi ateiste. Ko ne more do bolnika duhovnik, mu lahko nameni tolažilno besedo zdravnik, medicinska sestra; mu prižge televizijski ekran, s katerega lahko spremlja mašo iz Vatikana in časti Najsvetejše s papeževega oltarja.

Bralkam in bralcem Reporterja br. Miran Špelič želi, da bi s pomočjo drugačni praznikov, kot smo jih vajeni, drugačni, globlje vstopili v velikonočno skrivnost. Ker se bo zmanjšalo tisto, kar je vezano zgolj na tradicijo, bomo lahko bolj poglobili osebno vero; imeli bomo priložnost, da bogoslužna besedila, ki sicer kar švignejo mimo nas, v miru pozorno preberemo in vstopimo vanje.

VEČ V TISKANI IZDAJI IN TRAFIKI24

Foto: Reporter - št. 14, 2020