sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Boštjan M. Turk: Slovenija pod Alenko Bratušek se spreminja v groteskno pokrajino

Deli na:
Boštjan M. Turk: Slovenija pod Alenko Bratušek se spreminja v groteskno pokrajino

"Slovenija se spreminja v relikt nesrečnega titoizma. Slovenija pod Alenko Bratušek se spreminja v groteskno pokrajino," je na tiskovni konferenci Zbora za republiko (ZZR) ob dnevu človekovih pravic povedal dr. Boštjan M. Turk.

V Zboru za republiko ocenjujejo stanje človekovih pravic v Sloveniji kot zaskrbljujoče. Po besedah predsednika zbora Lovra Šturma smo še vedno priča nespoštovanju pravice do človekovega dostojanstva, ki je na vrhu seznama pravic, saj pripada ne le živim, ampak tudi pokojnim. Šturm je ob tem spomnil na primer Hude jame.

Šturm je na današnji novinarski konferenci, ki jo je zbor pripravil ob svetovnem dnevu človekovih pravic, pozval aktualno oblast, naj poskrbi za dostojen pokop žrtev povojnega nasilja v Hudi jami. Po njegovih besedah je izmikanje oblasti temu dejanju popolnoma nerazumljivo in nesprejemljivo.

Prav tako je Šturm izrazil zaskrbljenost nad posegi oblasti v ekonomske pravice ljudi. Omenil je uvedbo nepremičninskega davka, ki bo obremenil fizične osebe, in nasploh dvigovanje davčnih obremenitev za pravne osebe. Po Šturmovih besedah oblast s čezmernim zadolževanjem vse bolj ogroža tudi pravice iz naslova socialne države.

Tudi predsednik društva Združeni ob lipi sprave Janez Juhant je primer Hude jame izpostavil kot preizkus stanja človekovih pravic v Sloveniji. Kot je dejal, se pri nas žal soočamo z dejstvom, da je dialog o nekaterih temah povsem nemogoč. Ob tem je poudaril potrebo po dialogu o vrednotah, ki bodo temelj našega prihodnjega razvoja.



Član odbora za zaščito demokratičnih pravic in svoboščin, ki deluje v okviru zbora, Boštjan M. Turk pa je opozoril na "bolečo dediščino titoizma". Po njegovih besedah se soočamo z oživljanjem titoizma, ki je močnejše kot kdajkoli prej, s tem pa se Slovenija vse bolj spreminja v nesrečni relikt titoizma.

"Z vseh zornih kotov je nesprejemljiva predstavitev Josipa Broza kot neke vrste pop ikone 20. stoletja," je opozoril Turk. Ob tem je omenil aktualno razstavo o Titu na Gospodarskem razstavišču, kamor po njegovih besedah vodijo tudi šolarje. Kot je poudaril, je "inficiranje mladih ljudi, ki še nimajo sposobnosti svoje sodbe, s takšno ideologijo sprevrženo".

Turk je tudi dejal, da se je nedavno v njegovem poštnem nabiralniku na fakulteti, kjer poučuje, znašlo pismo z brezsramnimi žalitvami in pozivom k njegovi usmrtitvi. Napovedal je, da bo pismo predal policiji.

"Podpisana je Desa Muck. Torej jaz ne bom trdil, da je ona avtor tega, in tudi ne trdim. Zdi se mi po neki notranji intuiciji, da pa bi Desa Muck vedela, kdo bi utegnil biti avtor tega," je še dodal Turk.

Tonski posnetek konference si lahko prenesete s TE POVEZAVE.