Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Boste letos dobili božičnico? Če delate v podjetjih v teh panogah, imamo za vas dobro novico

Deli na:
Boste letos dobili božičnico? Če delate v podjetjih v teh panogah, imamo za vas dobro novico

Foto: Profimedia

Koronska kriza je zaostrila pogoje poslovanja, zato številna podjetja še razmišljajo, ali bodo ob koncu leta zaposlenim izplačala božičnice in jih nagradila za uspešno poslovanje. V najbolj prizadetih panogah jih ni pričakovati, jih bodo pa izplačali nekateri trgovci in proizvodna podjetja, med najvišjimi bodo znova v farmacevtski industriji.

Izplačila iz uspešnosti poslovanja, imenovana tudi božičnica oziroma 13. plača, so v zadnjih letih davčno razbremenjena. Od njih se plačajo zgolj prispevki za socialno varnost, znesek do 100 odstotkov povprečne mesečne plače pa je oproščen plačila dohodnine. Prejemek se do 100 odstotkov povprečne plače tako ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

Kljub epidemiji so k izplačilu pozvali v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Irena Vidic iz ekonomske službe ZSSS je za STA dejala, da pričakujejo, da bodo podjetja, ki so kljub kriznim razmeram v gospodarstvu poslovala uspešno, izplačala del plače iz naslova poslovne uspešnosti v maksimalni višini oz. vsaj v višini 100 odstotkov povprečne bruto plače. V dejavnostih, ki beležijo padec, pa pričakujejo, da bodo svoje zaposlene kljub temu nagradili v takšni višini, kot je mogoče.

Spomnila je, da se merila in kriteriji za izplačilo poslovne uspešnosti določijo s kolektivnimi pogodbami dejavnosti oz. s podjetniški kolektivnimi pogodbami ali internimi akti delodajalca.

Pogosto je predvsem na podjetniški ravni določeno, da je izplačilo odvisno od delavčeve efektivne prisotnosti na delovnem mestu, takšna praksa pa bo še posebej letos dodatno vplivala na višino izplačil oz. teh posledično sploh bo. "To v neenak položaj postavlja predvsem delavce, ki koristijo starševski dopust in delavce zaradi bolniškega staleža," je dejala.

Podobno je nedavno opozoril zagovornik načela enakosti Miha Lobnik, ki je ocenil, da je takšna praksa posredno diskriminatorna, saj v slabši položaj med drugim postavlja noseče delavke, delavce, ki koristijo očetovski dopust, osebe s kroničnimi boleznimi in starejše.

V farmacevtski industriji božičnice enake kot lani

Tako kot pretekla leta bodo tudi letos v Leku izplačali božičnico v skladu s kolektivno pogodbo, in sicer 15. decembra v višini 1350 evrov bruto, kar je enako kot preteklo leto. Prejeli jo bodo vsi, ki so bili redno zaposleni in zaposleni prek agencije na dan 30. novembra, in sicer v sorazmernem znesku glede na čas zaposlitve v letu 2020.

"Redno zaposleni sodelavci družbe Krka v Sloveniji in sodelavci, zaposleni preko agencij, bodo prejeli božičnico v enakem znesku kot lani, in sicer 1700 evrov bruto. Višina bruto izplačila je za vse sodelavce enaka, pri čemer se upošteva njihova prisotnost na delovnem mestu. Božičnica bo izplačana 17. decembra," so pojasnili v službi za odnose z javnosti v novomeški Krki.

Božičnice bodo tudi v nekaterih proizvodnih podjetjih. Podjetje BSH Hišni aparati Nazarje, ki v letošnjem letu obeležuje 50. letnico delovanja tovarne na lokaciji Nazarje, bo več kot 1700 zaposlenim ob pričakovanih rekordnih prihodkih izplačalo tudi najvišje božičnice doslej, in sicer v višini 2000 evrov.



Kljub zahtevnim okoliščinam poslovanja zaradi epidemije bodo tudi v LTH Castings ohranili stimulativno nagrajevanje zaposlenih ob koncu leta. "Verjamemo, da so zaposleni pomembno prispevali k temu, da bomo tudi v teh zahtevnih časih dosegli dobre rezultate in da ohranjamo stabilnost poslovanja tudi v prihodnje. Višina božičnice še ni dokončno določena," so pojasnili.

V družbi Iskraemeco, ki šteje 1500 zaposlenih, božičnica predvidoma bo, je pa, kot so pojasnili, preuranjeno govoriti o znesku. Prav tako bodo božičnico izplačali v skupini Gen-I, vendar pa njene višine še ne morejo razkriti.

Izplačila tudi v nekaterih trgovskih družbah

Kljub epidemiji, ki je negativno vplivala na uspešnost poslovanja, bodo zaposleni v Lidlu tudi letos prejeli nagrado za poslovno uspešnost, in sicer v vrednosti 410 evrov bruto. Poleg tega bodo znesku prišteli še 30 evrov bruto, ki bi jih sicer namenili za novoletne zabave. Nagrada bo na bančne račune zaposlenih izplačana decembra.

V Hoferju bo več kot 1900 zaposlenih decembra prejelo nagrado v vrednosti 450 evrov bruto. Poleg dosedanjih 240 evrov bodo namreč znesku prišteli še 210 evrov, kar predstavlja nagrado za delo v času epidemije ter dodatek, ki bi ga sicer namenili novoletnemu druženju in teambuildingu. Višje vodstvo bo del svoje božičnice letos namenilo Botrstvu. Ob tem so izpostavili, da v podjetju na višino nagrade ne vpliva morebitna odsotnost z dela. Medtem pa v Mercatorju odločitve o izplačilu božičnice še niso sprejeli.

Marsikje odločitve o tem še niso sprejeli

V številnih podjetjih o izplačilu božičnic še niso odločili. Predlog o morebitnem izplačilu denarne nagrade iz naslova uspešnosti poslovanja v Zavarovalnici Triglav še ni bil obravnavan, prav tako ne v skupini SIJ. Prav tako odločitve o tem, ali bodo zaposleni prejeli božičnico, niso sprejeli v Petrolu.

V Talumu je bil sicer v začetku leta s sindikatom sklenjen dogovor o plačilu za poslovno uspešnost za letošnje leto. Glede na izredno zahtevne razmere pa je, kot so zapisali v družbi, ta trenutek še prezgodaj napovedovati realizacijo dogovora. V Gorenju mora biti božičnica po kolektivni pogodbi izplačana najpozneje do 20. decembra, do takrat imajo socialni partnerji čas, da se uskladijo glede tega vprašanja. Običajno se o tem, kot so sporočili iz Gorenja, dogovarjajo v prvi polovici decembra.

V NLB božičnice ne izplačujejo, prav tako tudi 13. plače ne, je pa v kolektivni pogodbi zapisana možnost izplačila nagrade za poslovno uspešnost, ki je odvisna od posameznikove delovne uspešnosti. Nagrada se izplača pod predpostavko preseganja poslovnih rezultatov, česar pa rezultati poslovanja v iztekajočem se letu zaradi objektivnih okoliščin, povezanih s covidom-19, in posledično hibernacijo gospodarstva, ne omogočajo. Na račun poslovne uspešnosti pa bodo nagrajeni zaposleni v Novi KBM, kjer pa zneska ne razkrivajo.