900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Boscarol brez milosti sesul Šarčevo vlado: Zasebno podjetništvo so prodali za ministrske plače!

Deli na:
Boscarol brez milosti sesul Šarčevo vlado: Zasebno podjetništvo so prodali za ministrske plače!

Ivo Boscarol v Odmevih na TV Slovenija. - Foto: TV Slovenija

Šef Pipistrela Ivo Boscarol za razmišlja, da bo selil proizvodnjo v tujino, če bo prišlo do spremembe davčne zakonodaje, je povedal v nastopu v Odmevih na TV Slovenija.

Boscarol je zelo kritičen do davčnih načrtov vlade Marjana Šarca, kot so zapisani v koalicijski pogodbi. »Če bo ta koalicijska pogodba res zaživela, lahko računamo, da bo samo še zasebni sektor polnil javni sektor,« pravi podjetnik.

»Ko sem prebral osnutek koalicijske pogodbe, sem mislil, da gre za neslano šalo. Potem ko sem se pogovarjal z nekaterimi ministri in ko sem dejansko videl, da so prodali slovensko zasebno podjetništvo za ministrske plače v naslednji vladi, me je postalo strah,« je dejal Boscarol.


Ustanovitelj Pipistrela dodaja še: »Imamo normalno obdavčitev kapitalskih dohodkov dobičkov, nova koalicijska pogodba predvideva, da bodo šli vsi kapitalski dohodki: od obresti do dohodka od prodaje podjetja, dobička, vse gre v dohodnino. To pomeni, da če smo zdaj podjetja 20 let vlagala, da smo puščala dobiček notri, bomo sedaj obdavčeni 50 odstotno. Verjemite, da podjetja tega ne bodo lahko prebavila. Danes smo že imeli klic agencije, ki ponuja možnosti preselitve podjetij oz sedežev podjetij v tujino. Sedaj tudi že Italija in Avstrija bosta bistveno ugodnejša od nas. Mi smo pričakovali, da bo nova vlada poslušala to kar mi govorimo, da bi lahko dobiček delili zaposlenim, da bi bili bolj motivirani, da bi šel ta dobiček k tistim, ki ga ustvarjajo, sedaj bo pa šel v državni proračun. Če imate podjetje za prodat in da bo polovico prodala država, verjemite mi, da bodo podjetniki raje šli v normalna davčna okolja, se taki zasebni podjetniki v Slovenijo ne bodo več vrnili. Če res mislimo slovensko podjetništvo tako poteptat in če res mislimo, da se vreča lahko samo prazni, ne polni, potem, če bo ta koalicijska pogodba res zaživela, lahko računamo, da bo samo še javni sektor polnil javni sektor.«

Manj pesimističen a vseeno oprezen je šef družbe Postojnska jama in  predsednik gospodarskega interesnega združenja Klub slovenskih podjetnikov (SBC) Marjan Batagelj, ki je za Večer izrazil upanje, da prihajajoča vlada ne bo mačehovska do podjetništva in gospodarstva.

»Mi smo namreč tisti, ki ustvarjamo davke, jih plačujemo ter pravzaprav na nek način skrbimo za narodov blagor in nizko brezposelnost. Če nam ne bodo dali konkurenčnih pogojev za delovanje, potem bodo sami nosili odgovornost, da gospodarskega razvoja ne bo, s tem pa ne javne blaginje. Glede na retoriko, ki prihaja iz bodoče koalicije, imamo občutek, da smo nekako nezaželeni. Če je tako, potem lahko podjetja preselimo tudi kam drugam. Kot da je s tem, kaj delamo nekaj narobe. Da nekaj deliš, moraš najprej ustvariti, tako je to pri nas v podjetjih. Tu se pa že v naprej obljublja marsikaj. Vsi v državi si želimo čvrste, močne in odločne vlade. Tudi zato, ker je čas konjunkture odlična priložnost za izpeljavo kakšne strukturne reforme, ki je resnično nujna. A način, kako se dogovarjajo za nastanek nove vlade, kaže, da bo šibka, neenotna in ranljiva. Poenotiti se ne zanjo niti o tem, kaj bo jutri, kaj šele da bi razmišljali dolgoročno, kaj je dobro za narod. Tudi tuji vlagatelji potrebujejo čvrsto politično in podjetniško okolje ter stabilno davčno politiko. Nesprejemljivo je, da že v naprej vedo, da se jim bodo davki dvignili. To so slabi signali, zakaj pa bi potem sploh prišli? Občutek je, da se bo vlada bolj ukvarja sama s sabo kot z narodom in državo,« je Batagelj povedal za Večer.