stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Borut Rončević: Novinarska telovadba Anite Andrenšek

Deli na:
Borut Rončević: Novinarska telovadba Anite Andrenšek

Foto: Bobo

Na začetku tega prelepega dne me je v Dnevniku razveselil članek Anite Andrenšek z nekoliko dramatičnim naslovom Razpisna telovadba Boruta Rončevića. Že na začetku svojega prispevka novinarka postreže s šokantno ugotovitvijo, da je Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) prilagodila razpisne pogoje in to menda tako grozovito, da so pogoji na celih šest milijonov EUR vreden razpis pisani na kožo Fakultete za informacijske študije v Novem mestu, kjer celo sodelujem kot predavatelj.  

Zadeva se mi je zdela kot uvod v napeto kriminalko. Pa četudi je že v tem uvodnem delu bilo zaslediti nekaj nejasnosti. Recimo to, da je možno razumeti, da bo novomeška javna fakulteta lahko pobrala kar celih šest milijonov evrov. Ali pa namigovanje, da je zadeva posebej sporna, ker na fakulteti predavam. Kar je nekako tako, kot bi kdo problematiziral dejstvo, da se na razpis prijavi Univerza v Ljubljani, saj vsi vedo, da tam predava minister in moj šef!

No, ko se članek bere naprej, lahko tudi le povprečno pozoren bralec ugotovi, da pač sodi v kategorijo tistih zgodb, ki so kot strah. Ki so notri torej votle, okoli jih pa nič ni in so pač primerne za take poletne čase, ko primanjkuje drugih novic in pa za neutemeljeno in nespodobno namigovanje. Kajti novinarsko delo to pač ni. Kronski dokaz za svojo grobo trditev o prirejanju razpisnih pogojev novinarka najde v tem, da je bilo v prvotni najavi kandidiranje dopustno le za “javne raziskovalne zavode in javne univerze”, v novi različici pa tudi za “samostojne visokošolske zavode, ki jih je ustanovila Republika Slovenija”. Čakajte malo, je za novinarko torej sporna odprava diskriminacije, ki je glede na zapisano javnemu zavodu, ki ga je ustanovila ta država, onemogočila sploh kandidirati? S popravkom, o katerem lahko beremo, pa je ta diskriminacija odpravljena?! Je to problem? Ali novinarka Andrenšek torej meni, da je potrebno diskriminacijo spodbujati? Jo vgrajevati v razpise? In četudi jo je dekan fakultete, sodeč po zapisanem v članku, opozoril, da so se jim take krivice sistematično dogajale od ustanovitve fakultete dalje?



Na tej točki zadevo kar moraš z zanimanjem brati dalje. A kaj, ko je tega “bisera” raziskovalnega novinarstva v bistvu že konec. Novinarka v članku natrosi le še nekaj vsem znanih in javnih informacij o “ozadjih in povezavah”. Ker to najbrž da občutek konspirativnosti in pokvarjenih rabot.

Tega ne morem komentirati drugače, kot da gre za slabo in zlonamerno delo za preproste duše. Kar je – ob omejevanju konkurence – ena izmed za to deželo najbolj škodljivih stvari.

 

Iz bloga dr. Boruta Rončevića: http://brmagazin.blog.com/2012/08/08/novinarska-telovadba-anite-andrensek/