Revija Reporter
Slovenija

Borut Pahor v Snagi: Položen temeljni kamen za novo sortirnico odpadkov

Boris Cipot

31. avg. 2017 7:33 Osveženo: 7:50 / 31. 8. 2017

Deli na:

Od ideje do realizacije minili več kot deset let, zato pa bo v manj kot enem letu Maribor dobil novo sortirnico odpadkov.

Včeraj pozno popoldne je bil simbolično položen temeljni kamen, dejanje so družno opravili predsednik republike Borut Pahor, mariborski župan dr. Andrej Fištravec in direktor Snage Cveto Žalik.

Za Maribor bo pridobitev izjemno pomembna, kajti v tem trenutku več kot polovica zbranih odpadkov konča na odlagališčih oziroma v sežigalnicah. Po izgradnji sortirnice, ki bo opremljena z najsodobnejšo infrardečo tehnologijo in bo Snago stala dobrih 12 milijonov evrov, bo na odlagališčih ostalo le še 14 odstotkov odpadkov.

Da gre za projekt, ki ga državna oblast v Ljubljani ni nikakor hotela prepoznati, zato bo investicija podprta z bančnim kreditom, je dejal župan Fištravec in napovedal, da pomeni sortirnica prvi korak izvedbe koncepta krožnega gospodarstva, v katerega bodo vključena vsa mariborska javna podjetja, predvideva pa kar komunalnih 18 projektov.

Zagotovil je, da bodo položnice za komunalne storitve, kajti sortirnica bo prinesla »najnižje cene te dejavnosti v Sloveniji.« Na koncu pa je Fištravec prisotne presenetil z novico, da naj bi novi lastnik mariborskega letališča načrtoval postavitev obrata za razgradnjo letal.

Da je pred dnevi na otvoritvi Agre govoril o trajnostnem razvoju podeželja, danes na svečani položitvi temeljnega kamna pa bo opozoril na trajnostni razvoj v urbanih okoljih, je dejal predsednik republike Borut Pahor. Da je pomembno zavedanje, da so odpadki potencialne surovine, je dejal Pahor in da se s sortirnico Maribor približuje paradigmi trajnostnega gospodarskega razvoja, višji kakovosti bivanja Mariborčanov.

Cveto Žalik, prvi mož Snage, pa je poudaril, da se bo investicija povrnila v sedmih letih, k projektu so pristopile vse občine, solastnice Snage ter občini Ptuj in Šentilj.