reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bone za turizem naj bi dobili tudi upokojenci in študenti

Deli na:
Bone za turizem naj bi dobili tudi upokojenci in študenti

Foto: Bobo

Potem ko je skupini Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) s področja trga dela uspelo osnutek tretjega protikoronskega zakona uskladiti skoraj v celoti, skupina s področja gospodarstva ni prišla tako daleč. Odprta naj bi ostala vprašanja bonov za turizem še za študente in upokojence, podaljšanja ukrepa čakanja na delo in pomoči avtobusnim prevoznikom.

Kot je za STA spomnil predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh, je OZS na današnjem zasedanju delovne skupine s področja gospodarstva, kmetijstva in ribištva vztrajala, da se ukrep subvencioniranja čakanja na delo tudi po 31. maju podaljša za vse panoge, ne le za gostinstvo in turizem.

Po informacijah STA je bil sprejet predlog, da bi se ukrep potegnil na junij, julij in avgust za vse panoge, pri čemer pa naj bi bili pogoji za koriščenje ukrepa ostrejši. Po drugem protikoronskem zakonu lahko ukrep čakanja na delo koristijo delodajalci, ki jim bodo po njihovi oceni prihodki v letu 2020 zaradi epidemije na letni ravni upadli za več kot 10 odstotkov. Vlada naj bi bila temu naklonjena.

Na zasedanju naj bi bilo govora tudi o razširitvi upravičencev do bonov za spodbujanje dodatne potrošnje v turizmu, ki naj bi bili veljavni ali do 31. decembra 2020 ali do 28. februarja 2021. Glede na vladno gradivo, ki ga je konec minulega tedna pridobila STA, je bilo najprej predvideno, da bi bili v višini 200 evrov izplačani vsem redno zaposlenim in samozaposlenim, starim vsaj 18 let.

Danes pa je stekla razprava o tem, tako Meh, koliko naj bodo stari upravičenci do bona - 16. ali 18. let - oziroma, ali naj bodo do njih upravičeni tudi študenti. Ministrica za kmetijstvo in predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je medtem prek družbenega omrežja Twitter danes sporočila, da bodo po najnovejšem osnutku do bonov upravičeni tudi upokojenci, "ki so vse življenje prispevali k družbeni blaginji in za katere želimo, da si po težkem obdobju epidemije privoščijo lepe, sprostitvene dni".

"Nikoli nismo rekli, da upokojenci in študenti ne bodo dobili vavčerjev," se je v odzivih na različne pomisleke na Twitterju odzval tudi premier Janez Janša in opozoril, da vlada predloga zakona še ni sprejela. Na vprašanje o pričakovanjih, da bo prebivalec Slovenije z bonom dobil 200 evrov in jih nato "vrnil" 300, pa je odgovoril z vprašanjem: Kaj je bolje, da se 300 milijonov evrov nameni za plačilo nadomestil (ne)zaposlenim v turizmu, ki od doma opazujejo hiranje panoge ali da se ista vsota razdeli državljanom, ki nato plačajo storitve v panogi, ki se postavlja na noge in pripravlja na poln zagon?



Meh je medtem opozoril, da bo vključitvi novih skupin ukrep proračun stal 300 in ne sprva predvidenih 200 milijonov evrov. Razkril je še, da naj bi bil pogoj ob unovčenju bona, da gre za vsaj eno nočitev v slovenskih turističnih zmogljivostih.

Ministrstvo za infrastrukturo je medtem danes po njegovih besedah prišlo na dan z novim predlogom, in sicer finančno pomočjo avtobusnim prevoznikom, ki so bili ob ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa brez dotoka prihodkov.

Številne predloge so podali tudi delodajalci, OZS denimo državno sofinanciranje najemnin podjetnikom, prizadetim v koronavirusni krizi, plačilo DDV po realizaciji, kar naj bi izboljšalo plačilno disciplino, podaljšanje časa za izplačilo regresa do konca leta in pomoč države pri tem.

Delodajalci opozarjajo, da ne vedo, kaj bo v končnem osnutku, in da je zato za komentar današnjega zasedanja skupine prezgodaj. Kot je za STA povedal generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole, osnutek novega interventnega zakona zdaj pretresa vladna delovna skupina pod vodstvom ekonomista Mateja Lahovnika.

Tudi Smole pa se, tako kot predstavniki sindikatov, zavzema, da bi v torek zadnji osnutek zakona pregledal ESS v celoti. Za popoldne pa je predvideno, da ga bo obravnavala vlada, ki naj bi ga tudi potrdila in poslala v DZ.