Revija Reporter
Slovenija

Bomo šli 4. julija na referendum?

STA
241

24. maj. 2021 15:48 Osveženo: 15:53 / 24. 5. 2021

Deli na:

Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor na današnji seji obravnava zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o vodah. Po predlogu bi bil ta v nedeljo, 4. julija. "Datum je glede na vse dane okoliščine sprejemljiv, ni pa dober," je v današnji izjavi dejal Miha Stegel iz civilne iniciative Danes.

Stegel je povedal, da so do danes zbrali 62.000 evidentiranih podpisov volivcev pod zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o vodah. "To pomeni, da je bil odziv množičen, kljub temu, da je bil rok kratek, da je referendumska zakonodaja pisana v prid zakonom, in ne tistim, ki imajo pomisleke, da so bili prazniki, čas epidemije in da je veljal poseben obratovalni čas in protokol na upravnih enotah, pa tudi kljub nagajanju in temu, da sta vzporedno potekali dve pobudi," je povzel.

"Civilna družba se je za ta namen zbudila in povezala in kljub različnim nazorom dela skupaj," je dodala koordinatorka zbiranja podpisov Alenka Kreč Bricelj. V kampanji je po njenih besedah sodelovalo skoraj 200 prostovoljcev, angažirala se je najširša možna koalicija raznih organizacij in civilne družbe. Pobudnik je Eko krog, gibanje pa podpirajo vse večje okoljske organizacije, taborniki, zveza potrošnikov in drugi, je dodala.

Stegel je opozoril, da so priča napadom, da je zadeva politična in da je spolitizirana. To je odločno zavrnil ter spomnil, da so od začetka pozive in peticije naslavljali na vse politične opcije. "Menimo, da je vsakovrstno preusmerjanje pozornost od argumentov k delitvi na leve in desne skrajno žaljivo," je poudaril in dodal, da je sedaj čas, da "se končno pride do resne javne obravnave, kaj novela zakona o vodah pomeni".

Ponovil je njihovo prepričanje, da je novela nepremišljena, da je bila sprejeta na hitro, mimo strokovne javnosti, ter opozoril okoljevarstvenikov in vseh drugih, vključno z varuhom človekovih pravic. Izrazil je obžalovanje, da si vlada ni vzela časa. "Globoko pa verjamem, da bomo v obravnavi, ki sledi, ovrgli vsak argument ministrstva za okolje in prostor," je sklenil.