Dimitrij Rupel Svet24.si

Dimitrij Rupel potarnal nad mizerno plačo! Toliko...

katerina tihonova Svet24.si

Bo Putina nasledila hči, ki je v razmerju z ...

piarovci lobisti-2 Necenzurirano

To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in ...

anze logar pf Reporter.si

Ravs v SDS: Jože Tanko označil Anžeta Logarja ...

ceferin perez pm Ekipa24.si

Dobila sta se na večerji, darilo Pereza Čeferinu...

poroka varuška Njena.si

Člani eksperimenta so bili pod strogim nadzorom

liverpool navijaci pariz policija Ekipa24.si

Kaos pred finalom lige prvakov! Navijači ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Izrael testira učinkovitost četrtega odmerka cepiva

Deli na:
Izrael testira učinkovitost četrtega odmerka cepiva

Po zadnjih podatkih je v Izraelu poživitvenih odmerek prejelo že dve tretjini starejših od 90 let in več kot 70 odstotkov starejših od 70 let. - Foto: Profimedia

V bolnišnici v bližini izraelskega Tel Aviva so danes začeli preučevati učinkovitost četrtega odmerka cepiva proti covidu-19. V študiji sodeluje okoli 150 zdravstvenih delavcev, zaposlenih v bolnišnici. Po navedbah bolnišnice gre za prvo tovrstno študijo na svetu.

"V tej študiji bomo preverili, kakšen je vpliv četrtega cepljenja na število protiteles in na preprečevanje bolezni. Preverili bomo tudi varnost," je povedala direktorica oddelka bolnišnice za infekcijske bolezni Gili Regev-Johai po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

V študiji sodeluje 150 zdravstvenih delavcev, zaposlenih v bolnišnici, ki so tretji odmerek cepiva proti covidu prejeli do 20. avgusta. Glede na serološke teste imajo vsi nizko raven protiteles proti novemu koronavirusu v krvi, in sicer pod 700. Zdaj jih bodo cepili s četrtim odmerkom.

Izraelske oblasti so sicer spričo širjenja nove koronavirusne različice omikron že pretekli teden priporočile cepljenje s četrtim odmerkom za starejše od 60 let, zdravstveno osebje in osebe z oslabljenim imunskim sistemom.

V Izraelu se je četrti val pandemije covida-19 že končal, a se število novih okužb v zadnjem času znova povečuje. V državi je polno cepljenih okoli 60 odstotkov od 9,4 milijona prebivalcev, Polna precepljenost pomeni, da so osebe prejele tri odmerke ali pa še ni minilo šest mesecev od drugega odmerka cepiva. Po navedbah ministrstva za zdravje okoli 31 odstotkov prebivalstva ni prejelo še niti prvega odmerka, pri devetih odstotkih pa se je veljavnost cepljenja iztekla.