pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Kate Middleton je dobesedno pogrešana! Odkrito.si

Spletne spletke - Je s Kate nekaj hudo narobe?!!

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bojan Požar ustvarja milijone s portalom v lasti svoje hčerke, katerega branosti si ne upa dati javno izmeriti

Deli na:
Bojan Požar ustvarja milijone s portalom v lasti svoje hčerke, katerega branosti si ne upa dati javno izmeriti

Bojan Požar in Zmago Jelinčič na predvolilnem soočenju leta 2018. - Foto: Bobo

Politik-novinar Bojan Požar se redno spotika ob druge medije, zato bi bilo prav, da pomete še pred svojim pragom. Na zadnjih volitvah 2018 se je potegoval za poslanca državnega zbora, vendar je njegova Lista novinarja Bojana Požarja (LNBP) prejela le 0,88 odstotka glasov. Po podatkih iz Erarja je njegova stranka uspela vse do danes pridobiti 77.602 evra proračunskih sredstev.

Koliko bralcev ima njegov portal Pozareport, ni znano, saj ga na portalu MOSS (merjenje obiskanosti spletnih strani) ne merijo. Tudi gledanost oddaj Požarjevih oddaj je po podatkih, ki smo jih objavili pred časom, katastrofalno nizka: tako oddaj Faktor na TV3, ki jo je donedavnega vodil, kot njenega klona Ura moči na Planet TV, ki jo je dobil kot piškotek za propagando za sedanjo vlado.

Ko Real Madrid postane vaški nogometni klub: oddajo Faktor Bojana Požarja spremlja le par tisoč gledalcev

Kljub temu pa dobiva ogromne zneske denarja, večinoma od državnih podjetij, kot je neuradno slišati, da obračunava z nasprotniki tistih, ki ga plačujejo. Po podatkih Ajpesa je družba Lanaka Media, d.o.o., izdajateljica Požareporta, lani imela 417.188 evrov čistega prihodka od prodaje in 167.226 evrov čistega poslovnega izida. Bilančnega dobička je imela dober milijon evrov (1.137.356 evrov), predlani pa 970.131 evrov. Bilančni dobiček predstavlja vsoto čistega dobička, prenesenega dobička iz prejšnjih let in rezerv iz dobička, porabljenega za povečanje rezerv.

Družbo Report, d. o. o., ki je pred tem izdajala njegov portal, je leta 2019 zaprl. Obe podjetji skupaj, Report in Lanaka Media, sta od leta 2014 do letos ustvarili več kot dva milijona evrov čistega prihodka od prodaje (natančno 2.088.817 evrov). Družba je imela lani 933.109 evrov kratkoročnih posojil. Za dana posojila Lanake Media obstaja verjetnost, da si jih izposoja Bojan Požar.

Foto: Bobo - Politik satelitske stranke SDS Bojan Požar je v predvolilni kampanji 2018 odigral ključno vlogo, ko je razkril tajna srečanja med Marjanom Šarcem in Janezom Janšo

Po podatkih Erarja sta obe družbi skupaj v omenjenem obdobju prejeli 97.535 evrov javnih sredstev, od tega je Lanaka Media lani prejela 1666 evrov, letos pa 1960 evrov. Če k temu prištejemo še javna sredstva, ki jih je prejela Požarjeva stranka, se znesek poveča na 175.137 evrov. Dodati je treba tudi sredstva iz medijskega sklada, ki ga je ministrstvo kulturo dodelilo Zavodu Media Ples njegove partnerke Barbre Drnač za projekt Parada plesa, v višini 13 tisoč evrov.

Med javnimi sredstvi niso zajeti prihodki podjetja v državni lasti in veljajo za poslovne skrivnosti. Med največjimi financerji naj bi bil Telekom, za katerega je POP TV poročal, da je v volilnem letu 2018 podjetjema Lanaka Media in Report za oglaševanje plačal skupno 111.694 evrov.

Vladimir Vodušek (Topnews) je Požarju očital, da je od leta 2015 do 2019 od Telekoma prejel več kot za 350 tisoč evrov nakazil. Portal Siol (v lasti Telekoma) pa je leta 2019 poročal, da je Požar tisto leto od NKBM prejel 9.966 evrov za »taktično kampanjo«, od DARS pa 38.900 evrov (brez DDV) za promocijo prometne varnosti.

Foto: Primož Lavre - Požar pred kombijem, s katerim se je prevažal v volilni kampanji leta 2018.

V podjetju Lanaka Media je zaposlena samo ena oseba, in sicer Bojan Požar, ki je lani prejel skupno 29.509 evrov za plače. Direktor podjetja je on sam, lastnica pa njegova hčerka Maša Kavtičnik Požar; družba Lanaka Media je tudi lastnica stanovanja na Hacquetovi ulici v Ljubljani in hiše v Hočah pri Mariboru, v katerih ima Požar pravico do dosmrtne uporabe. Požarjeva hči pa je tudi polovična lastnica luksuzne vile za Bežigradom, ki jo je zgradila skupaj s svojim možem Vidom Kavtičnikom.

Tako se postavlja vprašanje, ali Požar podjetju plačuje najemnino in ali od te podjetje plačuje davke. Ob tem se mnogi seveda sprašujejo, zakaj Požar skriva lastništvo na plečih svoje hčerke in ali morda na ta način »optimizira« davke oziroma se tako izogiba plačilu odškodnin, ki bi jih moral plačati za svoje obrekljivo in lažnivo pisanje.

Uradno je Požar lastnik treh podjetij brez prihodkov: Zavod Druga priložnost je v likvidaciji, založbo OMBO je maja letos izbrisal iz poslovnega registra, Public net pa ima skoraj tri tisoč evrov bilančne izgube.