Revija Reporter
Slovenija

Bojan Petan in Ivan Zidar danes pred Logarjevo komisijo

STA

12. mar. 2018 7:36 Osveženo: 7:37 / 12. 3. 2018

Deli na:

Pred preiskovalno komisijo DZ o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu sta danes vabljena prvi mož DZS Bojan Petan in nekdanji šef propadlega gradbenega velikana SCT Ivan Zidar. Tako DZS kot SCT sta zadnjo krizo pričakala prezadolžena, pri čemer je SCT končal v stečaju, DZS pa je dosegla dogovor z upniki.

DZS je ena večjih poslovnih skupin v državi, sestavljata pa jo založniško-medijski del z založbo DZS, družbo Delo prodaja in medijsko hišo Dnevnik ter turistični del z glavnima podjetjema Terme Čatež in Marina Portorož.

Pred krizo se je DZS tako kot številne druge poslovne skupine prezadolžila, na koncu pa je v okviru obsežne sanacije bank na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) pristalo za skupaj skoraj 80 milijonov evrov terjatev do družb iz skupine, potem pa je terjatve od t. i. slabe banke kupil ameriški sklad York ter tako prevzel glavno besedo.

Novembra lani je DZS z upniki sklenila petletni dogovor o finančnem prestrukturiranju. Kot so nedavno pisale Finance, ta poleg prodaje Marine Portorož, ki je že v zaključni fazi, predvideva tudi prodajo Hotela Žusterna in igrišča za golf na Mokricah ter likvidacijo podjetja Delo prodaja. V skupini naj bi ostali založba DZS in čateške toplice.

Negotovo pa je, ali bo Petan, ki je v javnosti dolga leta veljal za enega vplivnejših gospodarstvenikov, po koncu prestrukturiranja še zasedal kakšen vodstveni položaj v skupini. Uradno sicer DZS ne obvladuje, saj so družbe v prepletenem lastništvu.

Zidar je bil medtem dolga leta ena najvplivnejših oseb slovenskega gradbeništva, njegov gradbeni velikan SCT pa je sredi 2011 končal v stečaju. Za 41 milijonov evrov bančnih terjatev je pristalo na DUTB, stečajni postopki nad podjetjem pa zaradi zapletenosti in obsežnosti še vedno potekajo in na koncu upnikom zelo verjetno ne bodo omogočili večjih poplačil.

Proti Zidarju, ki iz zdravstvenih razlogov po pravnomočni obsodbi v zadevi Čista lopata ni začel prestajati zaporne kazni, poteka še več drugih sodnih postopkov, a se v zadnjih letih iz istega razloga ni udeleževal sojenj. Glede na to, da se je popolnoma umaknil iz javnosti, je zelo malo verjetno, da se bo danes pojavil pred preiskovalno komisijo.