tank, želva, lopa Svet24.si

Foto: Ukrajinci zajeli nenavadno rusko »želvo«

906923_138-naplavinepasjirep1 Svet24.si

Naplavine zasule tlakovan prehod čez Pasji rep

vrocina2 Necenzurirano

Saharski pesek in vročinski valovi. Mi pa se ...

luka doncic pf Reporter.si

Dončić, Golob in starleta: popisujemo ozadje ...

televizija navijac Ekipa24.si

Jezni slovenski navijač se je po prejetem zadetku...

Marylin ni mogla brez čudežnih injekcij, ki so delovale tudi na njeno psiho Odkrito.si

Vse je bilo v njegovih rokah ... Tudi ona

Celje Ekipa24.si

Razkrivamo: Naslednja okrepitev Celjanov je tukaj!...

Slovenija

Bodo jezni študenti kmalu spet "zasedli" kako fakulteto?

Deli na:
Bodo jezni študenti kmalu spet "zasedli" kako fakulteto?

Študentke in študenti so v podporo Palestini zasedli FDV. - Foto: Robert Balen

Študentje Univerze v Ljubljani (UL) so se danes z nezadovoljstvom odzvali na sklepe, ki jih je v odziv na njihove zahteve ta teden sprejel senat UL. Kritični so do dejstva, da univerza ne namerava prekiniti vezi z izraelskimi institucijami, pogrešajo tudi jasno obsodbo genocida v Gazi. Napovedali so stopnjevanje pritiska do izpolnitve zahtev.

"Izjava rektorja, ki je v javnost prispela tik po našem srečanju, je korak v pravo smer [...], a še vedno pogrešamo jasno opredelitev, da gre za nedvoumen genocid nad palestinskim ljudstvom, ki ga je potrebno obsoditi," so v izjavi zapisali študentje.

Z izjavo v imenu posameznikov in organizacij, ki so sodelovali pri nedavni zasedbi prostorov ljubljanske Fakultete za družbene vede (FDV), so se odzvali na dogajanje po srečanju z rektorjem 13. maja in na sklepe senata UL, ki jih je na dopisni seji med 20. in 22. majem sprejel v odziv na zahteve študentov.

Študentje so izrazili nezadovoljstvo s sklepi senata univerze, ki so po njihovem premalo konkretni in jasni pri obsodbi Izraela ter dejanj te države na zasedenih palestinskih ozemljih, zlasti v Gazi. Ob tem zavračajo "doslej vzpostavljeno narativo, da je univerza v mnogih pogledih nemočna".



Kritični so bili do dejstva, da univerza ne namerava prekiniti trenutnih vezi z izraelskimi ustanovami in podjetji, ter opozorili na "izmikanje oz. prelaganje odgovornosti na druge politične instance". Posebej so omenili vprašanje sodelovanja Strojne fakultete UL z inštitutom Technion, ki je "tesno vpleten v izraelski industrijsko-vojaški kompleks in s tem reprodukcijo genocida in okupacije".

Ponovili so tudi svoje zahteve, ki zajemajo obsodbo izraelskega genocida nad palestinskim ljudstvom, priznavanje zgodovinske okupacije in apartheida, ki ga izvaja Izrael, prekinitev vseh sporazumov o sodelovanju z izraelskimi institucijami, ter priznavanje legitimnosti palestinskega narodnoosvobodilnega gibanja.

"Dokler naše zahteve ne bodo popolnoma izpolnjene, bomo primorani stopnjevati pritisk. Študentsko gibanje v tem trenutku morda res navidezno miruje, saj noben študijski prostor ni neposredno zaseden, a to se lahko spremeni v kateremkoli trenutku," so še sporočili.