kredarica Svet24.si

Poglejte snežaka, ki so ga danes postavili na ...

kate winslet Svet24.si

Slavni poljub s Titanika je bil zelo masten

tomaž-ročnik Necenzurirano

Enemu najbogatejših Slovencev rubijo vilo na Krku

brecelj golob vlada Reporter.si

Erik Brecelj še ni obupal nad Golobom, ki mu je ...

Luka Dončić, Mirjam Poterbin Ekipa24.si

Ste jo videli? Dončićeva mama na parketu v ...

Aria miha in saša Njena.si

Aria zrasla v lepotico, ob kateri obstane korak

slovenija Ekipa24.si

Kakšno presenečenje! Kakšno glasbo vrtijo naši...

Slovenija

Bodo jezni študenti kmalu spet "zasedli" kako fakulteto?

Deli na:
Bodo jezni študenti kmalu spet "zasedli" kako fakulteto?

Študentke in študenti so v podporo Palestini zasedli FDV. - Foto: Robert Balen

Študentje Univerze v Ljubljani (UL) so se danes z nezadovoljstvom odzvali na sklepe, ki jih je v odziv na njihove zahteve ta teden sprejel senat UL. Kritični so do dejstva, da univerza ne namerava prekiniti vezi z izraelskimi institucijami, pogrešajo tudi jasno obsodbo genocida v Gazi. Napovedali so stopnjevanje pritiska do izpolnitve zahtev.

"Izjava rektorja, ki je v javnost prispela tik po našem srečanju, je korak v pravo smer [...], a še vedno pogrešamo jasno opredelitev, da gre za nedvoumen genocid nad palestinskim ljudstvom, ki ga je potrebno obsoditi," so v izjavi zapisali študentje.

Z izjavo v imenu posameznikov in organizacij, ki so sodelovali pri nedavni zasedbi prostorov ljubljanske Fakultete za družbene vede (FDV), so se odzvali na dogajanje po srečanju z rektorjem 13. maja in na sklepe senata UL, ki jih je na dopisni seji med 20. in 22. majem sprejel v odziv na zahteve študentov.

Študentje so izrazili nezadovoljstvo s sklepi senata univerze, ki so po njihovem premalo konkretni in jasni pri obsodbi Izraela ter dejanj te države na zasedenih palestinskih ozemljih, zlasti v Gazi. Ob tem zavračajo "doslej vzpostavljeno narativo, da je univerza v mnogih pogledih nemočna".Kritični so bili do dejstva, da univerza ne namerava prekiniti trenutnih vezi z izraelskimi ustanovami in podjetji, ter opozorili na "izmikanje oz. prelaganje odgovornosti na druge politične instance". Posebej so omenili vprašanje sodelovanja Strojne fakultete UL z inštitutom Technion, ki je "tesno vpleten v izraelski industrijsko-vojaški kompleks in s tem reprodukcijo genocida in okupacije".

Ponovili so tudi svoje zahteve, ki zajemajo obsodbo izraelskega genocida nad palestinskim ljudstvom, priznavanje zgodovinske okupacije in apartheida, ki ga izvaja Izrael, prekinitev vseh sporazumov o sodelovanju z izraelskimi institucijami, ter priznavanje legitimnosti palestinskega narodnoosvobodilnega gibanja.

"Dokler naše zahteve ne bodo popolnoma izpolnjene, bomo primorani stopnjevati pritisk. Študentsko gibanje v tem trenutku morda res navidezno miruje, saj noben študijski prostor ni neposredno zaseden, a to se lahko spremeni v kateremkoli trenutku," so še sporočili.