slovenska policija Svet24.si

V Štepanjskem naselju razstrelili bankomat

oder, sunek vetra, nuevo1 Svet24.si

Video: Sunek vetra porušil oder. umrlo je devet ...

1715284671-172a4526-1715284644961 Necenzurirano

Šolak bi kupil T-2, ki se rešuje pred stečajem....

Slovenka leta 2023 Reporter.si

Slovenka leta Ana Petrič o tem, zakaj so jo šefi...

tadej pogačar (3) Ekipa24.si

Prizori, ki pogrejejo srce! Saj ne veš, kdo je ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

luka doncic Ekipa24.si

Zdaj je jasno: Luka Dončić lahko podpiše ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Rektor ljubljanske univerze Majdič jezen, ker so ga posneli ob napisu »FUCK NATO«

Deli na:
Rektor ljubljanske univerze Majdič jezen, ker so ga posneli ob napisu »FUCK NATO«

Rektor Univerze v Ljubljani (UL) Gregor Majdič pred spornim transparentom. - Foto: X.com

Brez moje vednosti so me posneli pred napisom »F... NATO«, s katerim se ne strinjam, se je rektor Univerze v Ljubljani (UL) Gregor Majdič odzval na posnetek z včerajšnjega srečanja s študenti na FDV.

Rektor Majdič se je včeraj na Fakulteti za družbene vede srečal s študenti, ki so zasedli predavalnico in od univerze zahtevali takojšnjo prekinitev sodelovanja z izraelskimi ustanovami, ki imajo povezave z orožarsko industrijo.

Med dajanjem izjav novinarjem je Majdič stal pred predavalnico v avli, okrašenimi palestinskimi zastavami in transparenti in prav med pogovorom z ekipo POP TV so ga posneli pred transparentom, na katerem je pisalo »FUCK NATO«.

»Po včerajšnjem pogovoru na FDV, v katerem sem poskušal umiriti razmere na razumen način, so me ob izjavi, ki sem jo podal za medije, brez moje vednosti posneli pred napisom 'F... NATO'. Za ta napis nisem vedel in se seveda z njim ne strinjam in ne izraža mojih političnih stališč,« je Majdič danes zapisal na omrežju X.

Majdičevo srečanje s študentskimi protestniki ni bilo najbolj plodovito, njegove odgovore so pospremili z glasnim negodovanjem in žvižgi. Rektor sicer pravi, da nihče v vodstvu univerze ne podpira delovanja Izraela, ki je po njegovem »grozovito«, a da se ljubljanska univerza kot javna inštitucija ne more odzvati enako kot študentje aktivisti. Pojasnil jim je tudi, da prekinitev sodelovanja z izraelskimi univerzami ni nekaj tako preprostega, kot si predstavljajo protestniki.

Ljubljanska univerza je včeraj sporočila, da je na ravni nekaterih članic UL sklenjenih nekaj sporazumov o sodelovanju izpred nekaj let, ki niso bili časovno omejeni, pa tudi sporazum med filozofsko fakulteto in univerzo v Tel Avivu, ki se izteče leta 2027, ter med veterinarsko fakulteto in hebrejsko univerzo v Jeruzalemu, ki se izteče leta 2026. Vendar pa v okviru teh sporazumov niso in tudi ne potekajo nobeni projekti, izmenjave in druge aktivnosti, so zapisali v današnji izjavi za javnost.

Glede domnevnega sodelovanja z univerzo Bar Ilan, h odpravi katere od začetka zasedbe pozivajo študentje, pa so poudarili, da UL nima sklenjene pogodbe z omenjeno univerzo, pač pa je izraelska univerza del konzorcija več univerz, ki ga vodi Univerza v Strasbourgu. Če bi sodelovanje z Univerzo v Strasbourgu prekinili, bi preprečili študij študentkam in študentom, ki so vpisani na skupen študij Univerze v Ljubljani in Univerze v Strasbourgu ter jim onemogočili dokončanje študija, so opozorili.