Revija Reporter
Slovenija

Bo odstranitev ograje na meji res povečala migracije?

Nenad Glücks
5 965

29. maj. 2022 7:20 Osveženo: 7:22 / 29. 5. 2022

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Primož Lavre

Pred volitvami je stranka Gibanje Svoboda med drugim napovedala tudi odstranitev ograje z meje z našo južno sosedo Hrvaško. Takoj po volitvah, ko je bilo že jasno, da bo zelo verjetno bodoči premier Robert Golob, pa je slednji pojasnil, da računa, da bi lahko k temu pristopili že čez poletje.

Ograja (ponekod tudi v obliki bodeče žice) je bila sicer postavljena za zmanjšanje možnosti za ilegalne prehode meje, vendar se je po mnenju Goloba izkazala za neučinkovito in ni prispevala k zajezitvi migrantskih tokov.

Toda letos se je stanje na področju ilegalnih migracij v primerjavi s preteklim letom precej poslabšalo. Po podatkih policije je v prvem trimesečju zaznala prek dva tisoč oseb, ki so skušale nezakonito prečkati mejo, medtem ko je bila ta številka lani skoraj za polovico nižja. Na območju policijske uprave Novo mesto se je število ilegalnih prehodov zvišalo za kar trikrat.

Ali je torej v danih razmerah smiselno hiteti odstranjevanje ograje na južni meji? Na policiji ugotavljajo, da je trend števila ilegalnih prehodov pričakovano začel naraščati. Največ je bilo obravnavanih državljanov Afganistana, kar je glede na razmere v izvorni državi razumljivo. Kot pravijo, to nakazuje na velik migracijski potencial v nadaljevanju leta.

Po besedah dr. Denisa Čaleta z Inštituta za korporativne varnostne študije, je vprašanje (ne)odstranitve ograje na naši južni meji odvisno tudi od tega, kdaj bo Hrvaška prišla na schengensko območje. Ni povsem jasno, kakšno je stališče prihajajoče slovenske vlade do tega. Ko bo Hrvaška vstopila schengen, bodo ovire na meji postale popolnoma brezpredmetne, saj bo šlo za notranjo schengensko mejo.

Kako komentira skoraj trikratno povečanje števila ilegalnih prehodov meje državljanov Afganistana (primerjava med prvim četrtletjem letos in lani), ki so na prvem mestu v tej statistiki? Od tam, kjer mednarodna skupnost pušča nevarna žarišča, kar Afganistan gotovo je, se lahko pričakuje povečano število nelegalnih prebežnikov, pravi dr. Čaleta. Težko pa je reči, ali bi odstranitev ograje vplivala na to, da bi bilo število ilegalnih prehodov večje kot ob postavljeni ograji.

Vprašanje je tudi, koliko so organi dejansko učinkoviti pri preprečevanju tovrstnih prehodov meje. Kriminalne tihotapske organizacije, ki vozijo prebežnike čez mejo, se pač prilagajajo razmeram. V večini primerov migracijski tokovi potekajo v obliki več ali manj organiziranih skupin, katere se usmerjajo glede na trenutne varnostne ukrepe, ki jih državni organi izvajajo na določenem območju. Najbrž se zaradi odstranitve ograje številke ne bi bistveno zvišale, vendar je v tem trenutku preveč neznank za natančnejšo oceno.