Revija Reporter
Slovenija

Bo na vrhu RTV Igorja Kadunca že danes zamenjal Marko Filli?

Igor Kršinar

17. dec. 2018 7:27 Osveženo: 7:32 / 17. 12. 2018

Deli na:

Igor Kadunc: kako dolgo še generalni direktor RTV Slovenija?

Bobo

V ozadju je spopad za politični nadzor nad javno RTV med SD in SMC. SD se je pripravljena odreči Igorju Kaduncu, če bo SMC podprla Marka Fillija.

Programski svet RTV Slovenija bo na današnji seji razpravljal o predlogu nadzornega sveta za razrešitev generalnega direktorja Igorja Kadunca zaradi več ugotovljenih nepravilnosti, med drugim tudi zaradi konflikta interesov, ki ga je ugotovila KPK. Poleg tega bo ob koncu leta javni zavod pridelal kar sedem milijonov evrov izgube.

Namesto finančne sanacije pa generalni direktor napoveduje gradnjo dragega in nepotrebnega novičarskega centra, za kar naj bi se že neuradno (brez razpisa) dogovarjal s prvim človekom Kolektorja Stojanom Petričem. Pred odločilnim ponedeljkom kupuje glasove levih programskih svetnikov, zlasti iz vrst SD. Tako naj bi že obljubil mesto direktorja TVS Zoranu Medvedu, ki naj bi bil zaželeni kader SD. Poleg tega je Kadunca podprl tudi svet delavcev, navzoča je bila peščica novinarjev, zato pa niso manjkali vodilni z najvišjimi plačami.

Kljub temu pa trdo jedro levice, ki ga sestavljajo Lenart Šetinc, Ciril Baškovič, Branka Bezeljak, Jože Poglajen itd., menda že nagovarja Marka Fillija, da bi v primeru Kadunčeve razrešitve začasno spet prevzel vodstvo nacionalne RTV. Tako skušajo preprečiti, da bi prišel v vodstvo Andrej Grah Whatmough, predsednik nadzornega sveta. Kot pravijo viri, se je v ozadju spopad za politični nadzor nad javno RTV.

Filli in Kadunc naj bi bila izbira SD, Graha naj bi podpirala SMC. Obe stranki obvladujeta vsaka po približno sedem svetnikov. Če v SMC ne bi sprejeli Fillija, naj bi v SD vztrajali pri Kaduncu. Za razrešitev generalnega direktorja in izvolitev novega mora glasovati vsaj 15 programskih svetnikov.