sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pohlep po dobičku Pomurskih lekarn

Deli na:
Pohlep po dobičku Pomurskih lekarn

Foto: Boris Cipot

Le kaj bi Murska Sobota brez dr. Aleksandra Jevška, Srečka Đurova in oblastne koalicije SD, SMC in Desusa

Sama božja previdnost, če že ne božja, pa velikega »meštra« Milana Kučana je Sobočanom na lokalnih volitvah 2014 zagotovila oblast načelni koaliciji SD, SMC in Desusa, na županski tron pa umestila mag., danes že dr. Aleksandra Jevška, otroka partije, ki je politično srečo našel pod okriljem SD, prej je okušal tudi LDS.

Zapis o doktorju kriminalistične postmortalne diagnostike Aleksandru Jevšku je nastal takoj po zadnji seji svetnikov MO Murska Sobota, na kateri se je znova izpričala vsa oblastna aroganca župana Jevška, njegovega direktorja občinske uprave Srečka Đurova in seveda koalicijske alianse, v katero je treba prišteti še svetnico ZL Alešo Kovač in romskega svetnika in člana ZL Darka Rudaša. Lokalni mediji so namreč poročilo o zadnji seji MO Murska Sobota že »skrili« v arhiv, ker so skoraj pregoreli zaradi odziva bralcev na socialnih omrežjih.

Zato o vsebini zadnje prednovoletne seje mestnih svetnikov pozneje, še prej pa moram postreči s stavkom, ki se ga nebi sramoval niti severnokorejski diktator Kim Džong Un, glasi pa se takole: Župan dr. Aleksander Jevšek vabi na predstavitev svoje pobude Murska Sobota 4 Future, gre za Jevškovo prvo urbano inovacijo, »namenjeno povezovanju in spodbujanju vseh kreativnih potencialov mesta za spremembe v upravljanju, delovanju, razvoju in percepciji mesta«.

Gre za projekt stoodstotne souporabe električnih vozil, ki ga je razvila in ga tudi trži zasebna gospodarska družba. To pomeni, da ne gre za Jevškovo pobudo, ampak zasebnika, domačina iz Rakičana, na Sobočanih pa bo, ali bodo idejo o delitvi in soupravljanju stvari, na električnih avtomobilov, tudi kupili.

Tudi severni Korejci so prepričani, da je hamburger inovacija mladega samodržca Kim Džong Una. Občino namreč projekt ne bo stal nič, od njega bo konec koncev imela le hasek. Osrednji del mesta s Slovensko ulico, na kateri se bohoti tudi »občinska gostilna« javnega zavoda za kulturo Brigite Perhavec, je mestna oblast spremenila v cono 30 km/h, si privoščila postavitev krožišča, za katerega je Polaničev Pomgrad od državne direkcije za ceste dobil dobrih 200 evrskih tisočakov, Jevškovi pa so dobili vsaj 50 parkirnih mest, seveda plačljivih.

Krožišče sredi mesta, 170 metrov pločnika in kolesarske steze med Mursko Soboto in Markišavci, pa je tudi vse, s čimer se lahko Jevškova garnitura pohvali po dveh letih oblasti. Ja, poskrbeli so, da so vsi njihovi ostali in postali člani nadzornih svetov, direktorji javnih podjetij in zavodov v občinski lasti. Zadnji, ki si je izboril še en direktorski mandat za vodenje rakičanskega RIC, je bil mag. oziroma nesojeni doktor znanosti Robert Celec.

Bil je edini kandidat za direktorja, to je pod Jevškovo oblastjo že povsem normalno, kajti »neprimernih« kandidatov se loti njegov šerif Srečko Đurov, in kandidat/tka pač umakne vlogo. Robert Celec je menda septembra na mariborski EPF zagovarjal doktorsko disertacijo, že nazdravljal doktorskemu nazivu, a glej ga zlomka, strokovni članek, vpisan v Cobiss, je izšel v reviji, katere urednik je njegov doktorski mentor, in od doktorskega naziva za zdaj še ni nič.

Nič ni za zdaj tudi s spodkopavanjem direktorja Pomurskih lekarn Ivana Zajca. Gre za javno podjetje, njegovo lastništvo pa je razpršeno na 16 pomurskih občin ustanoviteljic. Jevškovi se na vse pretege trudijo, da bi »osvojili« to trdnjavo, ki bi jim konec koncev v občinsko blagajno prinesla vsaj dva milijona evrov. Pomurske lekarne imajo namreč na svojem računu več kot 4,3 milijona evrov nerazporejenega dobička iz poslovanja do leta 2006.

Jevšek je na svet zavoda, v katerem sedi 16 predstavnikov občinskih svetov, Mursko Soboto je zastopal svetnik SD Dušan Bencik, poslal kar svojega šerifa Srečka Đurova, da »naredi red«, sicer da bo Pomurskim lekarnam in Ivanu Zajcu trda predla. Seveda so Đurovu v svetu lekarn pokazali vrata, ustanoviteljice so občine in ne župani, to pomeni, da je na občinskih svetnikih sprejetje odločitve, če in za kaj se bo porabil ustvarjeni dobiček.

Ker Dušan Bencik v svetu lekarn ni bil uspešen, so ga na zadnji seji koalicijski svetniki zamenjali kar s Srečkom Đurovom, direktorju lekarn Zajcu pa poslali jasno sporočilo, da imajo kar tri scenarije, s katerimi ga bodo prisilili v izplačilo dobička. Kam bi Jevšek prelil ta dva milijona evrov, ki da pripadata MO Murska Sobota po nekakšnem demografskem ključu? V drvarnico Expo- paviljona, ki bo stala na južnem obrežju Soboškega jezera oziroma gramoznice. Pomgrad, d. d., tajkuna Stanka Polaniča je že začel izkoriščati gramoz, čeprav še nima koncesije, zato pa naj bi po Jevškovih zagotovilih imel z občino sprejeto ustrezno pogodbo. Ampak o tem v posebnem prispevku.

Kaj so Sobočani dobili v dveletnem mandatu Jevškove falange? Najprej krepke podražitve vseh komunalnih storitev, davek na deževnico, ustavitev projekta daljinskega ogrevanja na podlagi termalne vode, občinsko oštarijo, Sočno vilico, drsališče sredi mesta, za uporabo morajo po novem odšteti najmanj dva evra. Ne smemo pozabiti prve inovacije v verigi genialnosti dr. Aleksandra Jevška, ki bo namenjena povezovanju in spodbujanju vseh kreativnih potencialov mesta za spremembe v upravljanju, delovanju, razvoju in percepciji mesta.