DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

1683622374-dsc6483-01-1683622348169 Necenzurirano

Zasebniki še do 21 milijonov evrov, vrste v ...

ivan gale pl2 Reporter.si

(PODKAST) Kako je politika hotela uničiti ...

rok kronaveter Ekipa24.si

Brez zadržkov! Odpisani Kronaveter tudi o sporni ...

zala-pungeršič, masterchef, sladica, sivka, sodniki Njena.si

MasterChef: Zala deležna izjemnega odziva ...

jan oblak Ekipa24.si

Paparaci so Jana Oblaka in njegovo srčno izbranko...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bo Golob menjal ministre, poslanci Svobode pa bodo prestopali v SD?

Deli na:
Bo Golob menjal ministre, poslanci Svobode pa bodo prestopali v SD?

Popolnjena vlada Roberta Goloba - Foto: STA

V koaliciji poskušajo po premierjevih izjavah o usodi reform in kritikah finančnega ministra, kot kaže, miriti strasti. Zagotavljajo, da razpok v koaliciji ni, vse moči pa da je treba uperiti v reševanje zdravstva. V Gibanju Svoboda namigovanja o možnosti rekonstrukcije vlade, pri čemer naj bi bili na tnalu predvsem njihovi ministri, zanikajo.

Besede predsednika vlade Roberta Goloba, da kot nujno ocenjuje le zdravstveno reformo, pri vseh ostalih, vključno z davčno, pa da so šli morda predaleč, in kritika, da je ekipa ministrstva za finance s Klemnom Boštjančičem na čelu davčno reformo komunicirala slabo in narobe, so namreč med koalicijskimi partnerji v začetku tedna povzročile nemalo razburjenja.

V koaliciji sicer zdaj poskušajo ohladiti glave in poudarjajo, da ostajajo enotni, njihova ključna prioriteta pa da ostaja reforma slovenskega zdravstvenega sistema. "Pričakujemo, da reforme bodo, da bo vlada vsem izhodiščem, ki smo jih zavzeli že na koalicijskih vrhih, sledila in bomo v največji možni meri reforme opravili," danes poudarjajo v SD, kjer je bilo po neuradnih informacijah v zadnjih dneh zaznati precej nezadovoljstva, z uradnimi odzivi pa so bili do sedaj skopi, saj da morajo najprej opraviti pogovore znotraj stranke.

"Vseh nas je lahko strah reform, ampak te so potrebne, da pride do izboljšanja življenja ljudi. To je dejstvo, tu bo treba vztrajati in nadaljevati," pa je na današnji novinarski konferenci dejala poslanka in podpredsednica SD Meira Hot.

Tudi v Levici poudarjajo, da mora koalicija nadaljevati pripravo reform. V tem tednu so tako že ocenili, da je treba vztrajati pri predstavljenih izhodiščih davčne reforme, koordinator Levice Luka Mesec pa je ob robu rednih tedenskih koalicijskih usklajevanj v četrtek zatrdil, da razpok v koaliciji ni.



Je pa Hot danes ocenila, da bo aktualno dogajanje terjalo tudi nadaljnje pogovore v koaliciji. "Davčna reforma je nujna, morda se je nerodno komuniciralo, to se je tudi v tem tednu že večkrat poudarilo. Glede tega so se kar vse tri koalicijske stranke strinjale, v naslednjih dneh pa pričakujemo določene pogovore," je še dejala Hot.

Ob novinarskem vprašanju, ali se odnosi med SD in Gibanjem Svoboda zaostrujejo in se obetajo prestopi poslancev Gibanja Svoboda v vrste SD, pa je Hot danes zatrdila, da gre za "natolcevanja, igrice in metanje peska v oči". "Upam, da to ne prihaja iz vrst Gibanja Svobode, iz naših vrst nedvomno ni prišlo, ker takšnih dogovorov nihče izmed nas sploh ni opravljal," je dejala podpredsednica SD.

Tudi v Gibanju Svoboda zatrjujejo, da njihova poslanska skupina deluje enotno, celotna ministrska ekipa pa da uživa njihovo zaupanje. Tako v največji vladni stranki zavračajo tudi namigovanja, da se po slabem letu mandata aktualne vlade obeta rekonstrukcija ministrske ekipe.

Bo pa po napovedih premier Golob po preteku prvega leta mandata, ki ga bo vlada zabeležila čez dva meseca, opravil oceno dela vsakega ministra, saj da je samorefleksija normalna za delovanje vsake vlade. Generalna sekretarka stranke Vesne Vuković je ob tem za STA poudarila še, da je nastopil čas za konstruktivno sodelovanje in čas, da levosredinske vlade prenehajo netiti notranje spore same sebi.