zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Blejski pletnarji "ugrabili" električno ladjico blejske župnije

Deli na:
Blejski pletnarji "ugrabili" električno ladjico blejske župnije

Foto: Bobo

Blejska župnija je prek svojega podjetja Blejski otok na Blejskem jezeru vzpostavila linijski prevoz z ladjico na električni pogon in v obliki pletne. Plovilo je takoj sprožilo nezadovoljstvo blejskih pletnarjev, ki so v znak protesta včeraj ladjico in vse svoje pletne potegnili na suho.

Kot je pojasnil blejski župnik Janez Ferkolj, je ladjica namenjena linijskemu prevozu, saj se s pletnarji ni mogel dogovoriti, da bi se bolj prilagodili željam gostov. Linijski prevoz z jasnim razporedom vožnje na vsako uro pa obiskovalcem Blejskega otoka omogoča, da se brez dogovorov s prevoznikom sami odločajo, kako dolg bo njihov obisk na otoku.

Ladjica oziroma čoln na električni pogon, ki ima obliko pletne, lahko sprejme 20 ljudi, vožnja z njo pa je ugodnejša kot s pletno, saj je bila postavljena cena osem evrov, medtem ko prevoz na otok s pletno stane 14 evrov na osebo. V sodelovanju z Avtobusno postajo Ljubljana so ponudili tudi ugodne pakete z avtobusno povezavo do Bleda, z ladjico na otok ter ponudbo na otoku.

Že v petek dopoldan, ko je ladjica Sinaj začela voziti, so na ljubljanski avtobusni postaji prodali 25 vstopnic za paket, vendar so se na Bledu takoj pojavile težave. Pletnarji naj bi turistom onemogočali vstop na čoln, kar so v družbi Blejski otok rešili z dodatnim spremstvom na plovilu.

Včeraj pa so člani čolnarskega združenja Pletna Bled električni čoln, ki je last Župnije Bled, ob pristanku na obali jezera pričakali in ga samovoljno in brez vsakega predhodnega opozorila potegnili iz jezera ter s tem onemogočili izvajanje prevozov, je pojasnil Ferkolj in dodal, da so zaradi tega primorani objavljeno ponudbo paketnega obiska Blejskega otoka za nedoločen čas ukiniti.

Na kopnem pa ni le električni čoln temveč tudi pletne. Pletnarji, ki se ne strinjajo z novo pridobitvijo na jezeru, so jih namreč v znak protesta ponoči oziroma zjutraj potegnili na kopno. V vodo naj bi jih vrnili šele, ko bo občinska oblast stvari uredila. Prepričani so namreč, da nova ladjica, ki vzpostavlja linijski prevoz, krši plovbni režim.

Predsednik čolnarskega združenja Pletna Bled Marjan Žvegelj je dejal, da ladja Sinaj v štirih točkah krši veljavni odlok o plovbnem režimu po Blejskem jezeru. Kljub temu da daje vtis, da je lesena, je ladjica kovinska in je peto električno vozilo na jezeru, kjer so dovoljena le štiri. Poleg tega naj bi imela župnija dovoljenje le za prevoze po jezeru le za oskrbo otoka, ne pa za prevoz potnikov.

Včerajšnje dogajanje so spremljali tudi policisti, ki so ocenili, da je šlo za neprijavljen shod, in občinski redarji. Nadzor nad plovbnim režimom naj bi bil v pristojnosti inšpektorjev, vodno pravico pa podeljuje država preko upravnih enot in ne občina.

Blejski župan Janez Fajfar meni, da je protest pletnarjev prenagljen. Na občini namreč usklajujejo vse pripombe in pripravljajo nov plovbni režim. Županu pa se zdi bistveno predvsem, da imajo vsa plovila na jezeru tradicionalen videz, ki ga Sinaj vsekakor ima.

Pletnarji se očitno bojijo, da bi jim nova ladjica lahko odvzela del turistov. Direktor Turizma Bled Jaka Ažman pa je prepričan, da turistov, ki si želijo na otok, dovolj za vse. Dopolnitev turistične ponudbe z ladjico, ki je v obliki pletne in je skladna z uveljavljenimi standardi, se mu zato zdi dobrodošla novost. Da gre za pomembno pridobitev za turiste in turistični razvoj Bleda in Slovenije kot celote pa so prepričani tudi na Avtobusni postaji Ljubljana.