Revija Reporter
Slovenija

Blamaža na Kolpi (2.): kako je 700 tisočakov za ograje na meji splavalo po vodi

Gašper Petovar

6. okt. 2020 17:17 Osveženo: 17:22 / 06. 10. 2020

Deli na:

Kolpa odnaša tehnične ovire, ki jih je na meji s Hrvaško postavila Cerarjeva vlada.

Facebook/Tine Lindič

Kot smo že poročali, je narasla Kolpa ob višjem vodostaju pred nekaj dnevi odnesla dobršen del panelne ograje z rezilno žico na vrhu. Ograja je bila poležena po tleh, ponekod je narasla Kolpa odprla vrata panelne ograje.

Odpadlo listje in vejevje, ki se je nabralo ob ograji, je namreč delovalo kot zapora za vodo, ki ni morala prehajati skozi in pritisk je naredil svoje. Krajani se sprašujejo kaj naj storijo, koga obvestijo o nastali situaciji, kdo bo ograjo popravil in nenazadnje koliko vse to stane. Domačin Tine Lindič pa se ob fotografijah, ki jih je posnel, sprašuje o smiselnosti postavljene ograje, ki kot vidimo po uradnih podatkih še vedno ne omejuje ilegalnih migracij iz Hrvaške v Slovenijo.



Kot je znano, je Slovenija pod vlado Mira Cerarja ob slovensko-hrvaški meji namestila več kot 100 kilometrov bodeče oziroma rezilne žice in panelne ograje, ki naj bi preprečevala nezakonite migracije v našo državo. Kljub ograji število nezakonitih migrantov narašča. Tehnične ovire, ki jih je postavila slovenska vojska, pa se ali zaraščajo, kot na primeru Sotle, ali pa se podirajo ob višji vodi, kot se je to zgodilo na Kolpi pred nekaj dnevi.

Blamaža na Kolpi: migrantov Cerarjeva ograja že tako ni ustavila, zdaj jo podira še reka

Za vzdrževanje okolice začasnih tehničnih ovir (panelne ograje in ograje concertina) in popravila panelne ograje je zadolžena policija, za vzdrževanje ograje concertina pa Slovenska vojska, izvemo od MNZ. Na ministrstvu nam pojasnijo tudi, da je odzivni čas izvajalca za izvedbo vzdrževanja, košnje ter poseka in odstranitve lesa v javnem naročilu, ki ga vodijo v ministrstvu in trenutno še ni zaključeno, 10 dni od prejema pisnega naročila. »V nujnih primerih mora izvajalec v roku enega dne popraviti oziroma zamenjati 100 metrov panelne ograje« izvemo. Ob enem pa na MNZ še povejo, da do podpisa pogodb po javnem naročilu, ki je v še teku, so za vzdrževanje začasnih tehničnih ovir zadolžene posamezne policijske uprave.

Ministrstvo za notranje zadeve je jasno, da se pregledi ograj in rezilne žice ob južni meji izvajajo dnevno ob opravljanju mejne kontrole, krajani pa lahko poškodbe oziroma porušitev tehničnih ovir javijo na pristojno policijsko postajo.

Od leta 2015 je država za postavitev rezilne žice in panelne ograje – tehničnih ovir po Cerarjevo – plačala 196.396,98 evra, stroški vzdrževanja pa so do zdaj znašali 585.447,35 evra (popravilo začasnih tehničnih ovir in košnja) oba zneska sta že z vštetim DDV.