Revija Reporter
Slovenija

Blamaža koalicije: hudo bolnega Verbiča pripeljali na glasovanje proti Zorčiču, na koncu pa je vseeno zmanjkal en glas

Igor Kršinar
15.352

29. maj. 2021 6:00 Osveženo: 10:39 / 29. 5. 2021

Deli na:

Poslanec SMC Dušan Verbič

Bobo

Vnovični koalicijski polom pri razreševanju predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča spet potrjuje, da imamo »viseči parlament«, v katerem ne opozicija ne koalicija nimata zagotovljenih 46 poslanskih glasov.

Čeprav je pred glasovanjem svojo nenaklonjenost Zorčiču izrazil poslanec italijanske narodnosti Felice Žiža, je koalicija na koncu spet zbrala zgolj 45 glasov, saj sta se dva poslanca znova vzdržala.

Glede na to, da je opozicija (LMŠ, SD, Levica, SAB in nepovezani) glasovanje blokirala, se ugiba, ali sta koalicijo pustila na cedilu dva poslanca Desusa (poleg Franca Jurše še Ivan Hršak), morda kdo od njiju v kombinaciji še s kom v koalicijskih strankah ali pa si je Žiža tik pred zdajci premislil in oddal neveljavno glasovnico.

Blamaža za koalicijo je toliko večja, ker so tik pred glasovanjem v državni zbor posebej pripeljali hudo bolnega poslanca SMC Dušana Verbiča, ki tudi ta teden ni sodeloval na seji, po prihodu pa je do glasovanja čakal v pisarni poslanske skupine SMC.

Pri glasovanju o ustavni obtožbi zoper predsednika vlade Janeza Janšo je imela koalicija 44 glasov, opozicija pa 42 (zaradi osebnega tragičnega dogodka je manjkal poslanec Levice Željko Cigler), medtem ko se je Jurša vzdržal.

Zaradi Ciglerjeve odsotnosti je koalicija za en glas preglasovala opozicijo tudi pri referendumu o zakonu o vodah in za datum določila 11. julij, ne pa 4. julij, kot je predlagala opozicija.

Prejšnji ponedeljek pa je padel dnevni red, ker je bilo v dvorani le 42 poslancev koalicije s podporniki ter prav toliko iz opozicije. Že takrat je manjkal Verbič, medtem ko je bil Marko Pogačnik odsoten zaradi smrti v družini, Franci Kepa pa zaradi zobozdravnika.

Zato tudi ni samoumevno, da bodo poslanci zbrali dovolj glasov za izvolitev naslednika ali naslednice odhajajoče pravosodne ministrice Lilijane Kozlovič. Če bo kdo od koalicijskih poslancev manjkal ali če bo kdo od podpornikov imel pomisleke o kandidatu, se lahko zgodi, da bomo še nekaj časa brez ministra.
 
Spomnimo se primera Angelike Mlinar, ki je za en glas razlike postala ministrica za kohezijo v vladi Marjana Šarca. Če ne bi bil poslanec SDS Andrej Šircelj (danes je finančni minister) na tečaju joge v Indiji, ne bi bila izvoljena.

Takrat je imela Šarčeva koalicija (brez Jelinčičevih poslancev in manjšincev) 42 glasov, zdaj pa jih ima Janševa koalicija (brez SNS, Desusa in manjšincev) le 38, opozicija pa 43.

Še težje bi bil vnovič za ministra izvoljen Zdravko Počivalšek, če bi odstopil zgolj zaradi tega, da bi dal manjkajoči 46. glas za razrešitev Zorčiča. Dva ministrska odstopa si v SMC težko privoščijo.

Morda pa bo glasovanje o novem pravosodnem ministra premierja Janeza Janšo spodbudilo, da na njegovo izvolitev veže zaupnico svoji vladi in tako pridobi legitimnost za vodenje slovenskega predsedovanja Svetu EU in dokončanje mandata do rednih volitev.