Revija Reporter
Slovenija

Bilanca lokalnih volitev: je Janez Janša prehitro razglasil zmago?

Igor Kršinar
1 1.621

11. dec. 2022 20:00 Osveženo: 11:46 / 13. 12. 2022

Deli na:

Janez Janša na konvenciji SDS

Bobo

Največje presenečenje drugega kroga je bil neodvisni kandidat Levice Matija Kovač, saj je z velikim naskokom premagal celjskega župana Bojana Šrota, ki je knežje mesto vodil kar 24 let. Tako je desnica izgubila še enega svojega župana v mestnih občinah.

Prav tako ga je izgubila v Krškem, ki ga je vrsto let obvladovala SLS, zdaj pa bo tam županoval kriminalist Jože Kerin. Največja vladna stranka pa je dobila svojega župana v Novi Gorici, kjer je zmagal Samo Turel.



Čeprav je prvak SDS Janez Janša že po prvem krogu razglasil zmago na lokalnih volitvah, po drugem nima razloga za veselje. Po uradnem številu izvoljenih županov so SDS prehiteli socialni demokrati, ki imajo v mestnih občinah kar štiri župane, SDS pa nobenega. Gibanje Svoboda ga je dobilo v Novi Gorici, pet pa jih je neodvisnih.

SDS je sicer dobila največ občinskih svetnikov, toda Svoboda za njo zaostaja le za okoli 2200 glasov (tri tisočinke), nastopila pa je v 122 občinah, medtem ko SDS v okoli 200. V mestnih občinah pa ima največ svetnikov Svoboda (86), nato SD (60), SDS pa je šele na tretjem mestu (53).

Največji neuspeh je SDS doživela v Ljubljani, kjer je skoraj prepolovila število svetnikov, njihov županski kandidat Igor Horvat pa je z dobrimi šestimi odstotki zaostal celo za kandidatko Levice Natašo Sukič (skoraj deset odstotkov) in prvakom Glas za otroke in družine Alešem Primcem (skoraj sedem odstotkom), medtem ko je župan Zoran Janković slavil s skoraj 62 odstotki.

Neuspešna je bila tudi večina poslancev, ki so se potegovali za župane v svojih občinah. Izjema je poslanec SDS Janez Magyar, ki se vrača na županski stolček v Lendavi, potem ko je v drugem krogu z okoli 55 odstotki premagal izzivalca iz SDS Ivana Koncuta. V poslanske klopi pa namesto njega prihaja Ivan Kosi, ki je nastopil v Ormožu.

V prvem krogu so se poslovili poslanka in poslanci SDS Jelka Godec v Šentjurju, Zoran Mojškerc v Logatcu, Franc Rosec v Šoštanju in Dejan Kaloh v Mariboru. Iz poslanskih vrst Levice pa se je za županjo Ljubljane potegovala Nataša Sukič.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24