ota 02 Odkrito.si

Ota Širca Roš psihično ni pripravljena, druga ...

Alsin Levent Svet24.si

To je 35-letnik, ki je v nedeljo v grob poslal ...

Drevo življenja Petisvet.si

Drevo življenja v nas aktivira spomin na to, kdo ...

Sapa, hlad, mraz, jutro Svet24.si

Po fantastičnem vremenu zdaj manj obetavne novice

meghan markle 2 Svet24.si

Dekleta bi rada nadoknadila: visoko noseča Meghan...

Khloe Kardashian Najstnica.si

Tokrat ga je dokončno zapustila

sanja grohar s sinčkom Njena.si

Sanja Grohar: Materinstvo jo je povsem spremenilo

Slovenija

Betnavski križ propada, nadškofija nima denarja za obnovo

Deli na:
Betnavski križ propada, nadškofija nima denarja za obnovo

Foto: Twitter

Betnavski križ, postavljen v spomin papeževe razglasitve Antona Martina Slomška za blaženega, žalostno propada.

Po družbenih omrežjih so zaokrožile slike križa na Betnavi pri Mariboru, ki zaradi vandalizma propada. Križ je za vernike pomemben zato, ker spominja na drugi obisk papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji, ko je pred 200.000 zbranimi na polju pred dvorcem Betnava razglasil Antona Martina Slomška kot prvega Slovenca za blaženega.

Pojasnilo mariborske nadškofije, zakaj je tako, je bilo kratko. »Zaradi preteklih finančnih težav je bila Nadškofija Maribor sposobna izvajati zgolj najnujnejša vzdrževalna dela na omenjeni lokaciji,« je odgovoril kancler Janez Lesnik iz pisarne ordinariata.

Papež Janez Pavel II. je sicer Slovenijo obiskal dvakrat. V torek, 17. maja, bo minilo natanko 20 let od prvega obiska svetega očeta na slovenskih tleh. Ljudem se je takrat vtisnil v srca z znamenitim stavkom v Postojni: »Papež ma vas rad.« Med tridnevnim obiskom se je na glavnem dogodku na hipodromu Stožice zbralo 150.000 ljudi. Drugič je Slovenijo obiskal 19. septembra 1999, ko se je na travniku pred dvorcem Betnava na beatifikaciji škofa Antona Martina Slomška zbralo več kot 200.000 ljudi. Bilo je pet dni pred 137-letnico Slomškove smrti. Postopek za njegovo beatifikacijo je trajal dobrih sedemdeset let, končan pa je bil 3. julija 1999. V spomin na ta izjemni dogodek ne samo za vernike, ampak tudi za Slovenijo (Vatikan je med prvimi priznal samostojnost Slovenije), so postavili visok križ, ki zdaj žalostno propada. 

Loading...