FyBh6rMXwAI53tj Svet24.si

Kitajski tigri v vojni v Ukrajini

osumljeni kd Svet24.si

To je moški, ki je bil nasilen na celjski ...

1684402516-frghtsjk-38-1684402407596 Necenzurirano

Lobisti Vzajemne trkajo na vrata poslancev

20230605-01244576 Reporter.si

Neokusno: Premier Golob županom svetoval, naj ...

doncic dragic Ekipa24.si

Konec je! Zlati kapetan razblinil vse dvome, teh ...

zala-pungeršič Njena.si

Zala: Preplavila so me res močna čustva sreče

superliga Ekipa24.si

Še en nož v hrbet superligi! Veliki načrti se ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Besen odziv na Areno Vide Petrovčič: »Sramota za RTV Slovenija!« Ginekologinja, psihiatrinja in odvetnik pametovali o cepljenju

Deli na:
Besen odziv na Areno Vide Petrovčič: »Sramota za RTV Slovenija!« Ginekologinja, psihiatrinja in odvetnik pametovali o cepljenju

Voditeljica Arene Vida Petrovčič - Foto: TV Slovenija

»Že dolgo nismo bili priča tako neodgovorni izbiri gostov in tako lahkotnemu širjenju dezinformacij o življenjsko pomembnih vprašanjih,« se fizik, filozof in pisatelj Sašo Dolenc zgraža nad zadnjo oddajo Arena na TV Slovenija. Ginekologinja, psihiatrinja in odvetnik so bili namreč tiste avtoritete, ki so bile vabljene v oddajo predstavljat do cepljenja proti covidu skeptična stališča.

Povod za oddajo so bile zahteve nekaterih skupin in posameznikov, naj Slovenija izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je po mnenju kritikov med epidemijo covida in cepljenjem dokazala, da poskuša prevzeti nadzor nad življenji ljudi in jim krati temeljne človekove pravice in svoboščine.

Pred dnevi je sicer v ljubljanskem hotelu Mons potekala tudi konferenca zagovornikov izstopa iz WHO, na kateri je bilo moč videti cvetober slovenskega anticepilstva in posameznike, ki so ali pa še vedno širojo teorije zarote o covidu in cepivih.

Dolenca je še posebej zmotil nabor gostov v studiu. Ob Vesni Kerstin Petrič, generalni direktorici Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje in predsednici Izvršnega odbora WHO, so namreč sprva sedeli Sabina Senčar, ginekologinja, predsedniška kandidatka in med epidemijo ena vidnejših nasprotnic cepljenja proti covidu v zdravniških vrstah, psihiatrinja Biserka Ilin, še ena nasprotnica cepljenja, ki WHO označuje za zločinsko organizacijo, in odvetnik Domen Gorenšek.

Ni čudno, da se je Dolenc ob taki postavi v studiu prijel za glavo: medtem ko so se predstavniki stroke menjali (Kerstin Petričevo je na stolu zamenjal Branko Bregar, v. d. direktorja direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje, nato še Maja Jurjevec, sekretarka na Direktoratu za javno zdravje, predvajali pa so še izjave predsednice zdravniške zbornice Bojane Beović), so v studiu ves čas sedeli in o cepivih pametovali ginekologinja, psihiatrinja in odvetnik. Petrovčičeva in TV Slovenija sta tako v Areni strokovno nepodkovanim gostom dali forum za širjenje nevarnih in znanstveno nepreverjenih trditev ter strašenje javnosti z domevno zloveščimi načrti WHO.

Dolenc je z zajemom zaslona izpostavil eno od zavajajočiih trditev, za katero je zaslužna Ilinova. Ko je bilo govora o domnevnih škodljivh posledicah cepljenja, je Ilinova v studiu mahala z grafom, ki naj bi dokazoval, da je na ameriški Floridi  po uvedbi cepiv proti covidu prišlo do 4400-odstotnega povečanja življenjsko nevarnih stanj.

Gre za opozorilo, ki jo je izdalo floridsko ministrstvo za zdravje, a treba ga je postaviti v pravi kontekst. Guverner te ameriške zvezne države Ron DeSantis si želi postati kandidat republikanske stranke na prihodnjih predsedniških volitvah, pri tem pa se zanaša na zelo močno anticepilsko gibanje v vrstah ameriških republikancev – DeSantis je denimo pridno promoviral cepiva ob njihovi uvedbi, a ko je postalo zelo verjetno, da lahko na strankarskih volitvah premaga favorita Donalda Trumpa, je postal goreč anticepilec.

DeSantisov minister za zdravje Joseph Ladapo je zaradi odnosa do cepljenja proti covidu že dalj časa na muhi zdravstvene stroke, ki ne deli njegove in DeSantisove skepse do cepiv – med drugim Ladapu njegovi kolegi zdravniki očitajo manipuliranje s podatki, s katerimi prebivalce Floride  straši pred cepljenjem.

Prav to se je zgodilo tudi v primeru grafa, s katerim je opletala Ilinova: 4400-odstotno povečanje (med letoma 2020 in 2021) življenjsko nevarnih stanj po cepljenju temelji na prijavah teh stanj v zvezno bazo, kjer pa nihče ne preverja, ali je za tako stanje krivo cepivo ali kake druge zdravstvene težave. Za povrh so oblasti ob cepljenju proti covidu zahtevale vestnejše poročanje o morebitnih posledicah kot je to veljalo za »klasična« cepiva, s katerimi se cepi že desetletja, in večja ozaveščenost javnosti o cepljenju proti koronavirusu je dodatno vplivala na poročanje.

In prav z manipulacijo Ilinove je Areno končala voditeljica Vida Petrovčič – zadnji prizor v oddaji je bil zavajajoč graf s »strašljivimi« številkami, ki jih je nedvomno napihnila histerija okoli cepiv.