sasa lendero 2 Dobra karma

Svojemu nekdanjemu možu je Saša Lendero dala še...

shranimo v zamrzovalnik1 Svet24.si

To se zgodi s posteljnino, če jo damo za 6 ur v ...

marjan sarec pl1 Reporter.si

Šarec o propadu nezaupnice: Očitno so ...

Tonin - montaza Svet24.si

Tonin postavljen na laž, škarpa ob bazenu je ...

Bojan Veselinovič Necenzurirano

Razkrivamo: Janša želi nad direktorja STA ...

zlatan-ibrahimović Odkrito.si

Zaradi Sanrema in Ibrahimovića je Balkan na nogah

Elçin Afacan Njena.si

Ko potrka Ljubezen: Melek odsotna, ker je zbolela ...

Slovenija

Bes v Ljubljani: policija s solzivcem nad protestnike, ki so tokrat na piko vzeli Jankovića (FOTO)

Deli na:
Bes v Ljubljani: policija s solzivcem nad protestnike, ki so tokrat na piko vzeli Jankovića (FOTO)

Protest proti rušenju tovarne Rog v Ljubljani. - Foto: Bobo

Nasprotniki rušitve nekdanje tovarne Rog in izselitve uporabnikov iz poslopja so svojo jezo včeraj izrazili na protestu. Ob 18. uri so se zbrali na Prešernovem trgu, nato odšli do mestne hiše in Roga. Z vzkliki in napisi so sporočili, da so proti diktaturi kapitala in da Roga ne dajo za gradbeno jamo. Policija je pri varovanju uporabila solzivec.

Mestna občina Ljubljana je ta teden namreč prevzela v posest območje nekdanje tovarne Rog, kjer delujejo pripadniki avtonomne skupnosti. Začeli so rušitvena dela, območje, na katerem nameravajo zgraditi Center Rog, pa so izpraznili s pomočjo varnostnikov in policije.

Protesta je se po ocenah policije udeležilo 500 ljudi. S transparenti so sporočili, da morata kapital in Mestna občina Ljubljana dati "prste stran" od avtonomnih prostorov. "Napad na Rog" pa razumejo kot napad nanje.

Zavzeli so se proti socialnemu čiščenju mesta, in pristojnim z vzkliki sporočili, da so ulice od ljudi, oni pa, da so jezni.

Četudi so protest naslovili Ohranimo tovarno Rog, pa je ena od protestnic za STA priznala, da je Rog izgubljen, zato si bodo prizadevali najti nove prostore. Rešitve sicer za zdaj še ne vidi, tudi v premiku na Metelkovo ne. Po njenih besedah so občini sicer predlagali, da bi del sredstev, ki jih namerava vložiti v gradnjo novega centra, namenila ljudem, sploh v trenutni krizi.

"Če smo že izgubili ta prostor, da se vsaj razširi glas, kako so ti prostori pomembni. Da niso črna luknja, kamor zahajajo ljudje, ki imajo preveč časa in se hodijo drogirat, ker je to daleč od resnice. Želim, da ljudje dojamejo vsaj to, kako so prostori, ki zrastejo sami od sebe, pomembni. Ker v njih lahko spontano ustvarjaš in se lahko zgodijo drugačne stvari kot v stekleni zgradbi, kjer bo vse pod kontrolo," je povedala medijem.Protest je varovala tudi policija, ki je protestnikom tudi preprečila prehod po nekaterih ulicah. Nekaj protestnikov je tudi popisala in na Trubarjevi ulici pred Rogom, kjer so se nazadnje ustavili, uporabila solzivec.

Po navedbah Policijske uprave Ljubljana je okoli 19.30 "prišlo do pritiska množice na policiste v kordonu, zato so uporabili telesno silo za odrivanje s ščiti, ter plinski razpršilec". Pri tem nihče ni bil telesno poškodovan, eni osebi so nudili zdravniško pomoč zaradi uporabe plinskega razpršilca. Ena osebo so policisti pridržali za čas protestnega shoda.

Pri varovanju shoda so policisti do sedaj ugotovili 33 kršitev prepovedi zbiranja in sedem kršitev prepovedi prehajanja občinskih meja, pa tudi 27 kršitev zakona o varstvu javnega reda in miru. Obvestila o dogodku bodo še naprej zbirali in v primeru dodatno zaznanih kršitev ukrepali, so še sporočili z ljubljanske policijske uprave.

K protestu so vabili na družabnem omrežju Facebook, policija pa je že popoldne sporočila, da je s tem seznanjena in je že vnaprej opozarjala na omenjene prepovedi.

Na protestu, ki je bil primarno usmerjen proti mestnim oblastem, pa je bilo slišati tudi kritiko aktualne vlade. Zavzeli so se tudi za drugačno stanovanjsko politiko oziroma za stanovanja za vse.

Loading...