Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bernard Nežmah nepreklicno izstopil iz vodstva PEN: Ne spoštujejo intelektualnega disputa

Deli na:
Bernard Nežmah nepreklicno izstopil iz vodstva PEN: Ne spoštujejo intelektualnega disputa

Bernard Nežmah - Foto: Primož Lavre

Publicist, novinar in sociolog Bernard Nežmah je odstopil iz upravnega odbora Slovenskega centra PEN. Dan pred njim je odstopila tudi publicistka in novinarka Mimi Podkrižnik. Nežmah je odstopil po javnem pozivu vlade, ki ga je v imenu Slovenskega centra PEN brez soglasja članov upravnega odbor napisal in podpisal predsednik Tone Peršak.

V odstopni izjavi je Nežmah zapisal, da nepreklicno izstopa iz UO SC PEN, ker v njem ni spoštovanja intelektualnega disputa, znotraj katerega bi tvorno formulirali skupne izjave na osnovi celovitih premislekov o fenomenih, ki jih obravnavajo. »Zame je popolnoma nesprejemljiv princip, po katerem daje javne izjave sam predsednik, brez konsenza članov UO, še manj pa tendenca, ki UO SC PEN spreminja v tekoči trak produciranja politični stališč, s katerimi se kot 84 podpisnik podpiše pod izjavo, sprejeto v drugih društvih in skupinah, ko torej cvetober literatov sploh ni v stanju formulirati lastnega premišljenega stališča, ampak se reducira kot kolektivni podpisnik.«

V omenjeni Peršakovi izjavi Slovenski center PEN poziva vlado, da v najkrajšem času prekliče izbris Zlatka Čordića iz registra samozaposlenih in prekinitev sofinanciranja STA.

Člani UO Slovenskega centra PEN si sicer nedavno zavrnili pobudo pesnika Borisa A. Novaka, da protestirajo proti sojenju Rudiju Rizmanu. »Upravni odbor slovenskega PEN se je izneveril moralni dolžnosti obrambe svobode izražanja, ki je temeljna vrednota Mednarodnega PEN,« se je takrat odzval Boris A. Novak, tudi podpredsednik Mednarodnega centra PEN.