kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Beovićeva: Ukrepi za zajezitev koronavirusa delujejo, a s stanjem naraščanja okužb ne moremo biti zadovoljni

Deli na:
Beovićeva: Ukrepi za zajezitev koronavirusa delujejo, a s stanjem naraščanja okužb ne moremo biti zadovoljni

Infektologinja Bojana Beović. - Foto: Anže Malovrh / STA

Ukrepi, ki jih je država sprejela v zadnjem mesecu za zajezitev epidemije koronavirusa, so zagotovo doprinesli, da njen potek ni takšen, kot denimo v Italiji ali Španiji, meni infektologinja Bojana Beović. A ob tem opozarja, da s stanjem ne moremo biti zadovoljni, saj krivulja okužb še vedno narašča. Zato ponovno poziva vse k spoštovanju ukrepov.

Beovićeva, ki vodi svetovalno skupino o covidu-19 v okviru ministrstva za zdravje, je na današnji novinarski konferenci dejala, da število primerov v Sloveniji k sreči ni takšno, kot je v epicentrih epidemije v Evropi v Italiji in Španiji.

"Ni naraslo do take mere, da bi popolnoma ustavilo delo na bolnišničnih oddelkih, še posebej ne na oddelkih za intenzivno zdravljenje. Še vedno so vsi ljudje, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnicah in na oddelkih za intenzivno zdravljenje, zdravljeni tako, kot je treba," je povedala. Tudi kadra je po njenih besedah dovolj. "Zdravnikov je dovolj, prav tako medicinskih sester, aparatur in postelj," je zagotovila. Po njeni oceni, smo "zelo pomemben kratkoročni vmesni cilj dosegli".

Velik problem predstavljajo domovi za starejše, kjer so žarišča okužb, hkrati pa gre za populacijo starejših, pri katerih je večje tveganje za težek potek bolezni. "Organizirane so cele skupine zdravnikov iz zdravstvenih domov, bolnišnic in tudi medicinskih sester, ki zdaj domovom pomagajo, ne samo tistim, kjer je okužba že prisotna, ampak tudi tistim, kjer je ni, in upamo, da je ne bo," je dejala.

A epidemija v Sloveniji ne poteka samo v domovih za starejše občane. "Če pogledamo krivuljo naraščanja, ta res eksponentno narašča v domovih za starejše občane, če pa ta del odštejemo, imamo še vedno stanje, s katerim ne moremo biti zadovoljni," je dodala.

Kot je dejala, so z dosedanjimi ukrepi uspeli epidemijo spraviti v neko "stacionarno stanje", a število novih okužb ni v upadu, epidemija se ne umirja. "To bi pomenilo, da bi morali mesece imeti take ukrepe, da bi znosno stanje vzdrževali v bolnišnicah in znosen način obravnave vseh bolnikov. Zato je tako zelo pomembno, da z boljšim upoštevanjem ukrepov obrnemo krivuljo navzdol," je pozvala.

Prej bomo krivuljo obrnili navzdol, prej bomo iz tega akutnega epidemičnega obdobja izstopili in se bo naše življenje normaliziralo, je še dejala.

Tudi predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je na današnji novinarski konferenci pozval prebivalstvo, naj spoštuje ukrepe države za zajezitev epidemije. Po njegovem mnenju so ukrepi primerni, delujejo, a ne dosežejo upada krivulje navzdol.

"Bojim se, da ti primeri izhajajo iz druženj, ki niso na javnih krajih, se pa dogajajo v zasebnih prostorih. Sporočilo je jasno - ostajaj doma," je dejal. Dodal je, da čeprav država prepoveduje druženje ljudi na javnih površinah, pa to ne pomeni, da so druženja petih družin z otroci v zasebnih prostorih v redu. "Druženje je odsvetovano tudi v zasebnih prostorih. Samo tako nam lahko uspe," je poudaril.

Sicer pa je Petrovec dejal, da se laboratoriji v Sloveniji, ki opravljajo testiranja na okužbo z novim koronavirusom, trudijo z "nadčloveškimi napori zagotoviti zadosti reagentov in da nihče od tistih, ki potrebujejo testiranje, ni ostal brez kakovostnega testa".

Petrovec zagovarja, da bi testiranje na koronavirus razširili tudi na nekatere druge skupine, a je pri tem treba upoštevati preskrbljenost s kakovostnimi reagenti. "Treba se je zavedati, da imajo okrog nas države hujše težave, in da vsi potrebujemo reagente," je dejal. Kakovostni reagenti so namreč ključni za izvajanje testiranja, a jih zdaj na svetovnem trgu primanjkuje.

Po njegovem mnenju mora biti primarna skrb glede testiranja namenjena bolnikom in pa zdravstvenim delavcem, da ne bi prišlo do prenosa okužb in žarišč v bolnišnicah.

Beovićeva se je odzvala na pozive nekaterih zdravstvenih strokovnjakov, naj se del zdravstvenih storitev tudi za nenujne bolnike sprosti, sicer bi lahko to dolgoročno poslabšalo zdravstveno stanje prebivalstva. Kot je dejala, so že pred 10 dnevi izdali natančna navodila, kako naj zdravnik obravnava bolnika, ki sicer ni življenjsko ogrožen v tem trenutku, a bi se brez posega njegovo zdravstveno stanje v kratkem času bistveno poslabšalo.

Vse zdravstvene stroke so pozvali, naj pripravijo seznam ukrepov, ki jih je treba nujno opraviti kljub epidemiji. Ponovno bodo to priporočilo izdali v ponedeljek, da bi spomnili bolnišnice, da je treba za te bolnike poskrbeti.

Nekatere bolnišnice in ambulante priporočila po njenih navedbah upoštevajo. "Odzivi so dobri, razen redkih izjem, ki menijo, da je treba vsakega takega bolnika testirati," je dejala.

A ti ukrepi so začasni, saj če bi se krivulja okuženih ponovno obrnila navzgor, bo treba bistveno več zdravstvenih zmogljivosti usmeriti v zdravljenje covida-19, je poudarila.