stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Avstrijski investitorji se v Sloveniji soočajo s korupcijo, nefleksibilno zakonodajo...

Deli na:
Avstrijski investitorji se v Sloveniji soočajo s korupcijo, nefleksibilno zakonodajo...

Foto: Bobo

Avstrijska podjetja so s približno petimi milijardami evrov največji tuji vlagatelj v Sloveniji. Pri nas cenijo predvsem delovno silo, medtem ko med kritičnimi točkami slovenskega investicijskega okolja ostajajo plačilna nedisciplina, nizka fleksibilnost delovne zakonodaje ter korupcija in kriminal, kažejo rezultati ankete Advantage Austria.

Skoraj polovica podjetij z večinskim avstrijskim kapitalom - takih je v Sloveniji okoli 700 in zaposlujejo med 15.000 in 20.000 ljudi - atraktivnost Slovenije za tuje investicije ocenjuje kot nizko. Okoli 35 odstotkov jih meni, da je atraktivnost povprečna, dobra desetina pa, da je zelo nizka.

Manj kot pet odstotkov avstrijskih podružnic atraktivnost Slovenije za tuje investicije ocenjuje kot visoko.

Glavne točke nezadovoljstva ostajajo plačilna nedisciplina, nizka fleksibilnost delovnega prava, korupcija in kriminal, nizka učinkovitost javne uprave, pomanjkljiva transparentnost javnih razpisov in davčna obremenitev podjetij.

Na drugi strani vlagatelji ostajajo zelo zadovoljni s kakovostjo in izobrazbo delovne sile v Sloveniji. Pohvaljeni sta tudi motivacija delovne sile in njena razpoložljivost, je ob predstavitvi rezultatov ankete pojasnil direktor Advantage Austria Ljubljana Peter Hasslacher.

Avstrijski vlagatelji ostajajo razmeroma pesimistični glede splošnega gospodarskega stanja v Sloveniji. Z besedo "slabo" je namreč stanje opisala več kot polovica sodelujočih v anketi, nekaj manj kot 40 odstotkov pa jih kot slabo ocenjujejo tudi stanje v svoji panogi.

Nič kaj bolje pa glede splošne gospodarske slike ne kaže za naprej. Da bo stanje v prihodnjem letu enako kot letos, meni 55 odstotkov družb. Na izboljšanje stanja jih računa približno četrtina, na poslabšanje pa petina.


Anketa je sicer med podjetji z večinoma avstrijskim kapitalom v Sloveniji pokazala stabilen ali pozitiven trend pri prihodkih, številu zaposlenih in investicijah v letošnjem letu. "V prihodnjem letu je pričakovati dodatno stabilizacijo," je ocenil Hasslacher.

Pri Advantage Austria Ljubljana, uradnem predstavništvu avstrijskega gospodarstva v Sloveniji, so investitorje povprašali še o tem, kaj pričakujejo od nove slovenske vlade. Na prvih mestih so boj proti kriminalu in korupciji, zmanjšanje birokracije, politična stabilizacija, modernizacija delovnega prava, prestrukturiranje gospodarstva ter razbremenitev podjetij.

Rezultate ankete so danes predstavili v prostorih Papirnice Vevče, v kateri so avstrijski vlagatelji prisotni že 22 let. "To je pokazatelj, da so avstrijska podjetja dolgoročni vlagatelji. Ne odidejo - ostanejo tudi v slabih časih. To je perspektiva in način razmišljanja, ki ne velja le za Slovenijo," je poudaril Hasslacher. Vseeno pa ostajajo številna področja, ki bi se jih dalo izboljšati.

Direktor Papirnice Vevče Marko Jagodič je tako opozoril na vladne načrte o dodatnih obremenitvah energentov, ki naj bi jih s prihodnjim letom dobila podjetja z dovoljenji za izpuščanje toplogrednih plinov. "S tem ne gremo v pravo smer. Atraktivnost slovenskega poslovnega okolja s takimi nepredvidljivimi koraki zmanjšujemo in delamo škodo za leta naprej," je opozoril.

Kot poudarja Jagodič, nas tuji vlagatelji opazujejo, takšno spreminjanje pogojev čez noč pa odvrača investicije, ki jih podjetja za preživetje v visoko konkurenčnem okolju nujno potrebujejo.

Predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) se sicer zaradi napovedanih novih dajatev želijo srečati s premierom Cerarjem, ki pa je, kot pravi Jagodič, že nekaj dni neodziven. "Dobivamo signal, da gospodarstvo v naši državi enostavno je. Premalo pa se zavedamo, da smo iz gospodarstva plačani vsi," meni prvi mož Papirnice Vevče.

Jagodič opozarja tudi na neučinkovitost slovenskega javnega sektorja, a zavrača metanje vseh v isti koš. "K spremembam je treba pristopiti strukturno in ne bodo možne z danes na jutri, a pri nas se vlečejo že predolgo," je menil. "Bojim se, da se bodo v gospodarstvu začele podirati domine," je še opozoril.