zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Avstrijski časnik: Slovenija, Avstrija in Nemčija naj bi omejile sprejemanje migrantov

Deli na:
Avstrijski časnik: Slovenija, Avstrija in Nemčija naj bi omejile sprejemanje migrantov

Foto: Bobo

Slovenija naj bi skupaj z Avstrijo in Nemčijo pripravila projekt za omejevanje prihodov migrantov, danes poroča avstrijski časnik Kronen Zeitung, ki se sklicuje na neuradne informacije. Po pisanju časnika naj bi skupni projekt zajemal strog mejni nadzor na slovensko-hrvaški meji, ki bi ga izvajali slovenski, nemški in avstrijski policisti.

Kronen Zeitung sicer poudarja, da vsi načrti še niso podrobneje dodelani, vendar naj bi avstrijska vlada že ta petek zaostrila svojo politiko v migrantski krizi.

"Z nemško in slovensko vlado smo imeli dobre pogovore o naših načrtih za znatno učinkovitejši mejni nadzor," je zgolj povedala avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner in dodala, da bodo sledili ukrepi za zajezitev nezakonitih prestopov avstrijske meje in za zavračanje ekonomskih migrantov.

Po pisanju Kronen Zeitunga naj bi o podrobnostih sodelovanja omenjenih treh držav pri zajezitvi migrantskih tokov danes v Berlinu razpravljala tudi premier Miro Cerar in nemška kanclerka Angela Merkel.

Avstrijska vlada naj bi po informacijah časnika že v petek zagnala nov sistem mejnega nadzora v Špilju na meji s Slovenijo, s katerim bodo veliko strožje preverjali migrante. V kratkem pa naj bi slovenski, nemški in avstrijski mejni policisti začeli izvajati poostrene kontrole na meji s Hrvaško. Vse tri vlade naj bi o tem skupnem projektu že sklenile načelni dogovor.

Avstrija naj bi še načrtovala obsežno posredovanje vojske na svoji južni meji, predvsem naj bi okrepila vojaško prisotnost na zeleni meji, je po pisanju Kronen Zeitung moč slišati iz avstrijskih vladnih krogov.

Tudi nemški Spiegel ob sklicevanju na neimenovane vire v avstrijski vladi poroča, da se Avstrija s Slovenijo in Hrvaško dogovarja o morebitnem posredovanju avstrijskih policistov na slovenskih ali hrvaških mejah. Avstrijski policisti naj bi tako kolegom v Sloveniji ali na Hrvaškem pomagali pri nadzoru meja. Cilj bi bil, da bi že v eni od teh dveh držav na meji zavrnili migrante, ki bi želeli mejo prečkati brez ali s ponarejenimi dokumenti.

Na slovenskem notranjem ministrstvu teh medijskih poročil niso želeli potrditi. Za STA so sporočili le, da trenutno potekajo pogovori na različnih ravneh, s katerimi iščejo ustrezne rešitve za obvladovanje migracijskih tokov. "Do dokončnih dogovorov še ni prišlo. Poudarjamo, da zaenkrat vse poteka tekoče in brez posebnosti," so že zapisali v sporočilu.

Iz Cerarjevega kabineta pa so za STA sporočili, da se Cerar in Merklova danes nista pogovarjala o tem, kar navaja Kronen Zeitung.

Avstrijska koalicijska ljudska stranka (ÖVP) je danes sicer izrazila močno željo po znižanju števila prihodov migrantov v Avstrijo. Avstrijski podkancler Reinhold Mitterlehner iz vrst ÖVP je poudaril, da želijo postaviti zgornje meje za sprejem migrantov, o katerih naj bi se dogovorili 20. januarja na srečanju s predstavniki avstrijskih dežel.

Če bodo meje drastično prekoračene, je Mitterlehner omenil celo možnost vzpostavitve posebnih območij oz. "čakalnic" na meji s Slovenijo za obravnavo prosilcev za azil.