ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Avstrijcem se ne mudi z odpiranjem meje s Slovenijo, kriva pa naj bi bila bližina Italije

Deli na:
Avstrijcem se ne mudi z odpiranjem meje s Slovenijo, kriva pa naj bi bila bližina Italije

Rahljanje ukrepov v Italiji. - Foto: Profimedia

Avstrijska minister za zdravje Rudolf Anschober in ministrica za turizem Elisabeth Köstinger sta še naprej zadržana glede odpiranja meje s Slovenijo in Italijo. V Italiji je kljub izboljšanju glavni vir skrbi epidemiološka situacija, Slovenija pa da omogoča hitro povezavo med Italijo in Avstrijo.

"Italija je še vedno žarišče, čeprav so se razmere v nekaterih deželah izboljšale in se zelo trudijo," je za današnjo izdajo časnik Oberösterreichischen Nachrichten dejal Anschober. Kot je dodal, je velik prijatelj svobode gibanja, a svari, da je treba biti pri Italiji previden.

Nevarnosti diplomatskega zaostrovanje s Slovenijo in Avstrijo se zaradi zadržanosti Avstrije Anschober ne boji, češ da je epidemiološka situacija pri odločanju glavni parameter. Razume, da Slovenija svoje stališče brani z "dobrimi številkami", a "dejstvo je tudi, da je mogoče prek Slovenije zelo hitro priti v Italijo", povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Da so zaradi stanja okužb v Italiji še vedno zaskrbljeni, je za časnik Tiroler Tageszeitung danes potrdila tudi ministrica za turizem Elisabeth Köstinger, ki je dodala, da jih je "zelo presenetilo" odprtje mej v Sloveniji. "Če bo število okužb v sosednjih državah spet nizko, nimamo z odprtjem mej nikakršnega problema," je še dodala.



Avstrija naj bi 15. junija odprla meje z Nemčijo in Švico. Podobno skupno ukinitev omejitev potovanj sredi junija načrtuje tudi z vzhodnimi sosedami Češko, Slovaško in Madžarsko. Naslednji teden je po poročanju Tiroler Tageszeitung glede nadaljnjega odpiranja predvideno srečanje avstrijskega zunanjega ministra s sosednjimi državami.

Tako v Italiji kot v Sloveniji so bili kritični do avstrijske zadržanosti pri odpiranju mej. Italija v odpravi omejitev svobode gibanja tudi ne vidi nevarnosti za javno zdravje. "Nevarnosti ni, če se držimo pravil," je v pogovoru za časnik Corriere del Veneto dejal italijanski zunanji minister Luigi Di Maio in znova izrazil prepričanje, da bo 15. junija mogoče odprtje mej.

Slovenija je sredi maja za državljane EU na meji odpravila obveznost karantene, a je odlok kmalu spremenila. Odpiranje mej bo potekalo postopoma, seznam držav, iz katerih bo dovoljen vstop v Slovenijo, pa se sproti posodablja. Za zdaj je na njem le Hrvaška.