pes-luna-drevo-zajem-slike Svet24.si

Video: Pogrešanega psa našli na nenavadnem mestu

alkohol Svet24.si

Indijec z 2,9 promila alkohola v krvi razgrajal v ...

Govedo na kmetiji v Krškem Necenzurirano

Kdo je kmet iz Veniš? Paznik na Dobu, kjer je bil...

jansa logar pl Reporter.si

Ali Logar zapušča SDS zaradi Janše ali zaradi ...

tadej pogacar 23 pm Ekipa24.si

Tadej Pogačar v glasbene vode???? S to objavo ...

uvodna Odkrito.si

Pet znamenj, ki seksajo na prvem zmenku!

doncic 23 pm Ekipa24.si

Pravica skazica!! Luka Dončić naknadno le ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Avgustovska skupščina

Deli na:

Delničarji Pivovarne Laško bodo na skupščini 31. avgusta med drugim odločali o novih članih nadzornega sveta. Za predstavnike kapitala so predlagani Aleksander Svetelšek, Marjan Mačkošek in Vladimir Malenkovič ter sedanji prvi nadzornik Anton Turnšek. Predlagano je tudi pooblastilo upravi za pridobivanje lastnih delnic.

Delničarji Pivovarne Laško bodo na skupščini 31. avgusta med drugim odločali o novih članih nadzornega sveta. Za predstavnike kapitala so predlagani Aleksander Svetelšek, Marjan Mačkošek in Vladimir Malenkovič ter sedanji prvi nadzornik Anton Turnšek. Predlagano je tudi pooblastilo upravi za pridobivanje lastnih delnic.

Iz sklica skupščine, ki ga je novi direktor Pivovarne Laško Dušan Zorko danes objavil na spletnih straneh Ljubljanske borze, je razvidno, da bi Svetelšku, Mačkošku in Malenkoviču štiriletni mandat začel teči 31. avgusta, Turnšku pa 10. julija 2010.

Kot pojasnjujejo v sklicu, je članu nadzornega sveta Simonu Zdolšku 17. junija potekel mandat, predsedniku nadzornega sveta Borisu Završniku mandat na podlagi odstopne izjave potekel s 23. aprilom, zaradi poslovnih potreb v matični družbi, katere poslovanje je prizadela finančna in gospodarska kriza, pa je član nadzornega sveta Iztok Seničar podal odstopno izjavo, ki je začela veljati z 10. julijem. Turnšku sedanji mandat poteče 16. julija 2010.

Svetelšek je trenutno med drugim predsednik uprave družbe Petrol in predsednik skupščine Kapitalske družbe (Kad), Mačkošek je glavni direktor družbe Štore Steel, Malenkovič pa direktor družbe HTZ Velenje, ki je del poslovnega sistema Premogovnik Velenje.

Po predlogu bi skupščina tudi za 36 mesecev pooblastila upravo družbe za nakup lastnih delnic za odkupno ceno, ki ne bi smela biti višja od cene delnic, ki velja na organiziranem trgu, z namenom maksimiranja notranje vrednosti delnic družbe. Skupni delež teh delnic ne bi smel preseči 10 odstotkov osnovnega kapitala družbe. Če bi uprava ugotovila, da za omenjeni namen pridobljenih delnic ne potrebuje več, bi jih lahko odsvojila v soglasju z nadzornim svetom.

Bilančna izguba poslovnega leta 2008 znaša 1,69 milijona evrov, pri čemer je čista izguba v lanskem letu znašala nekaj manj kot 6,1 milijona evrov. P predlogu sklepa bi jo krili s 4,4 milijona evrov nerazporejenega dobička iz preteklih let in 1,69 milijona evrov iz drugih rezerv iz dobička.

Predlagan je tudi podelitev razrešnice upravi in članom nadzornega sveta družbe za poslovno leto 2008 ter imenovanje družbe Deloitte Revizija za revidiranje poslovnih izkazov za leto 2009.

Skupščina Pivovarne Laško je bila sicer sklicana za 29. maja, vendar pa sta jo uprava in nadzorni svet - ker Urad RS za varstvo konkurence ni vrnil glasovalnih pravic Infond Holdingu (odvzel mu jih je zaradi domnevno sporne koncentracije lastništva v Pivovarni Laško) - preklicala.

Kad, Zavarovalnica Triglav, Vseslovensko združenje malih delničarjev in Electa so nato skupščino izpeljali na stopnišču stavbe, kjer naj bi bila skupščina, in na njej zavrnili vse predloge uprave in nadzornega sveta Pivovarne Laško. Izvolili so dva člana nadzornega sveta, Boštjana Marolta in Bojana Ludvika Šefa. Sodni spor glede veljavnosti skupščine še ni končan, saj je Infond Holding na celjsko sodišče vložil tožbo proti pivovarni, v kateri je zahteval ugotovitev ničnosti sklepov t.i. "stopniščne" skupščine.

Na dnevnem redu majske skupščine je bilo med drugim pokritje lanske izgube ter pooblastilo upravi za dokapitalizacijo z izdajo novih delnic v vrednosti največ polovice osnovnega kapitala družbe. Na Kadov predlog so dnevni red razširili še z imenovanjem posebnega revizorja, ki bi preveril nekatere posle celotne skupine v zadnjih petih letih, predvsem pa vrsto nakupov delnic.

Sedanjo skupščino je sklical novi direktor Zorko, ki je, kot je znano, vodenje Pivovarne Laško prevzel 24. julija, dan potem, ko je nadzorni svet družbe sprejel odstop Boška Šrota z mesta generalnega direktorja pivovarne. Zorko, ki bo sočasno še naprej vodil tudi Pivovarno Union, je po lastnih navedbah vodenje Pivovarne Laško prevzel zaradi poznavanja problematike ter podpore bank upnic in Kada. Šrot je prek verige podjetij sicer največji posamični lastnik skupine Pivovarne Laško.

Največji posamični lastnik Pivovarne Laško je namreč Infond Holding, katerega 71-odstotni lastnik je družba Center Nalobe. 78-odstotni lastnik Centra Naložbe je družba Kolonel, katere 70-odstotni delež je v lasti družbe Atka-Prima, ki jo obvladujeta Šrot in njegova žena Anica. 30-odstotni delež v Kolonelu je v ponedeljek prevzela italijanska družba Iniziative Generali 96, katere vodja in lastnik je Pierpaolo Cerani.