1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Arbitri bodo preučili posledice hrvaške odločitve za izstop iz arbitraže

Deli na:
Arbitri bodo preučili posledice hrvaške odločitve za izstop iz arbitraže

Foto: Arhiv Reporterja

Arbitražno sodišče za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško bo po četrtkovi ustni obravnavi zdaj preučilo pravne posledice lanske odločitve Hrvaške, da izstopi iz arbitražnega procesa, so danes sporočili iz Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu. V vmesnem času bo odločanje o ozemeljskem sporu med državama ostalo prekinjeno.

"Sodišče bo sedaj začelo odločanje glede pravnih implikacij zadev, ki so pojasnjene v pismih Hrvaške s 24. julija in 31. julija 2015. V tem času odločanje sodišča o sporu o meji na kopnem in na morju ostaja prekinjeno," so sporočili iz Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu, ki deluje kot registrar za ad hoc arbitražno sodišče med Slovenijo in Hrvaško.

V sporočilu za javnost so ponovili, da so se na četrtkovi ustni obravnavi, ki se je je udeležila samo Slovenija, osredotočili na pravne posledice "dogodkov konec leta 2014 in v začetku 2015", ki so privedli do zahteve Hrvaške, da se sedanji postopek prekine.

Zapisali so, da kljub vabilu k dodatnim pojasnilom kot tudi k udeležbi na četrtkovo ustno obravnavo Hrvaška tega ni storila. Je pa svoje stališče pojasnila v pismih sodišču 24. in 31. julija 2015. Dobili so tudi kopijo hrvaške diplomatske note Sloveniji, s katero jo je 30. julija lani obvestila o odstopu od arbitražnega sporazuma.

Dodali so, da je Slovenija odgovorila na decembrski poziv sodišča Sloveniji in Hrvaški k predložitvi dodatnega gradiva, potem ko je Hrvaška julija lani po aferi s prisluhi odstopila od arbitraže o meji s Slovenijo. Udeležila se je tudi četrtkove ustne obravnave, na kateri so slovenski predstavniki zagovarjali stališče, da mora sodišče končati svoj mandat in odločiti o meji med državama.