pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Apetiti kapitalskih lobijev uničujejo tržnico

Deli na:
Apetiti kapitalskih lobijev uničujejo tržnico

Foto: Primož Lavre

Je neprecenljiva arheološka in arhitekturna ter etnološka dediščina manj pomembna kot apetiti kapitalskih lobijev, se sprašuje civilna iniciativa Tržnice ne damo ob nepotrebnih dodatnih raziskavah pod ljubljansko tržnico, kjer si Mestna občina Ljubljana želi zgraditi garažo. Raziskave na tem prostoru so bile narejene v zadostni meri, menijo v iniciativi, nove so le razmetavanje denarja, ki bi se lahko med drugih porabil za obnovo Plečnikove cerkvice SV. Mihaela. A za to se denar nikakor ne najde, za raziskave pod tržnico pa takoj, pišejo v iniciativi, kjer prst uperjajo tudi v ministrstvo za kulturo. To je, so ostri, "delovalo le kot podaljšana roka zainteresiranih lobijev in s takim delovanjem je že uničilo del pomembne arheološke dediščine slovenskega naroda."

POPRAVEK, KI SMO GA PREJELI PO OBJAVI IZJAVE INICIATIVE:

Danes zjutraj so arheologi prekinili z deli za arheološko raziskavo na Vodnikovem trgu, nadaljevali naj bi čez teden dni. 

Izjavo iniciative objavljamo v celoti:

Arheologi so danes ponovno začeli raziskovati arheološke ostaline na ljubljanski tržnici – Vodnikovem trgu. Menimo, da so bile na tem prostoru dosedaj raziskave narejene v zadostni meri in so dodatne raziskave nepotrebne, ker stroka ve, kaj se skriva pod tlakom tržnice. O tem obstajajo zapisi, ki se hranijo v arhivih Frančiškanskega samostana in dosedanja izkopavanja so potrdila, kar je v zapisih. Strokovne službe, predvsem pa Zavod za varstvo kulturne dediščine,  bi morale označiti ta prostor kot prvovrsten, ki se mora ohraniti, za kar se zavzema tudi naša najvišja znanstvena inštitucija – SAZU, in sicer, da se varuje te vrednosti in se v ta prostor ne posega. Način ohranitve naj se prepusti boljšim časom, ko bo na razpolago dovolj denarja za strokovno ohranitev „in situ”. Znano nam je, da so depoji hrambe arheoloških ostalin polni in se hranijo v zabojih, nam – naslednikom - pa so vidne zgolj kot slikovno gradivo.
 
Arheološke raziskave na tem področju niso nujne, saj bi se garaže gradile predvsem zaradi bližnjega hotela, pri tem pa tudi gradbeno dovoljenje še ni pravnomočno. Spomnimo naj, da je dovoljenje za arheološke raziskave in odstranitev izjemnih arheoloških ostankov dala gospa Majda Širca, ministrica za kulturo takoj po prevzemu funkcije, brez kakršnekoli podpore strokovnjakov. Ministrstvo za kulturo je delovalo le kot podaljšana roka zainteresiranih lobijev in s takim delovanjem je že uničilo del pomembne arheološke dediščine slovenskega naroda. Tu ne gre samo za delovanje ministrice, pač pa odgovornih oseb na ministrstvu in na Zavodu za varstvo kulturne dediščine, katerih naloga je čuvanje kulturne dediščine, a z njo upravljajo kot da gre za moteč element v sklopu kapitalske eksploatacije najvrednejših še nepozidanih površin v našem mestu. Celo na račun dodatne škode, n.pr. uršulinska cerkev. Niti okupatorji naše domovine niso uničili Vodnikov trg – tržnico, niti neprecenljivih arheoloških ostalin pod njenim tlakom. 
 
Menimo, da so ponovna izkopavanja na Vodnikovem trgu le razmetavanje denarja, ki bi se lahko porabil za druge pomembne namene, n.pr. za obnovitev Plečnikove cerkvice sv. Mihaela na barju, ki nezadržno propada. Za njeno obnovo pa ni denarja, čeprav bi bila stala obnova neprimerno manj, kot bodo stala ponovna izkopavanja na Vodnikovem trgu, tržnici. 
 
Kaj je res arheološka in arhitekturna ter etnološka dediščina manj pomembna kot apetiti kapitalskih lobijev? Dovolj je bilo izgubljenih, da ne rečemo uničenih, neprecenljivih ostalin tudi na Kongresnem trgu, ne le ostalin iz rimskega obdobja, pač pa celo  iz 9. stol. pred našim štetjem. Ali bo kdaj kdo odgovarjal za to?
 
Za civilno iniciativo „Tržnice ne damo”:
Marinka Kurilić