Revija Reporter
Slovenija

Toliko je nova anketa namerila Logarju - bi prišel v parlament?

STA
1.018

21. okt. 2024 14:49 Osveženo: 14:53 / 21. 10. 2024

Deli na:

Anže Logar

Bobo

Če bi bile v nedeljo volitve v državni zbor, bi največ volivcev znova izbralo SDS, sledita pa Gibanje Svoboda in SD, je pokazala anketa Vox populi za časnik Dnevnik. Delo vlade kot uspešno vidi 31,9 odstotka vprašanih, kot neuspešno 64,3 odstotka, neopredeljenih pa je bilo 3,9 odstotka sodelujočih v anketi.

Med strankami je na prvem mestu SDS, ki bi ji na državnozborskih volitvah svoj glas namenilo 24,1 odstotka anketiranih (septembra 24 odstotkov). Sledi Gibanje Svoboda, ki ima 15,6 odstotka podpore (septembra 17 odstotkov), SD pa ima sedemodstotno podporo (septembra osemodstotno).

Na četrtem mestu je Levica s 6,1 odstotka (septembra 5,3 odstotka), na petem pa NSi s 5,9-odstotno podporo (septembra šestodstotno). Sledi društvo Platforma sodelovanja Anžeta Logarja, ki sicer ni stranka in po Logarjevih napovedih tudi ne bo postala stranka. Platformo sodelovanja bi vseeno izbralo 3,3 odstotka anketiranih. Logar je sicer ob izstopu iz poslanske skupine SDS napovedal ustanovitev nove stranke do konca leta.

Med zunajparlamentarnimi strankami izstopata Vesna - zelena stranka s 3,1-odstotno podporo in SLS z 2,1-odstotno. Da bi obkrožili kakšno drugo stranko, je navedlo štiri odstotke anketiranih. Pri tem so kot drugo stranko navedli stranke Pirati, Resni.ca, SNS, DeSUS, Glas upokojencev, LMŠ, Povežimo Slovenijo in stranko Zeleni Slovenije.

Neopredeljenih je 24,4 odstotka anketiranih (septembra 27,4 odstotka), odgovor, da ne bi volil, pa jih je podalo 4,3 odstotka (septembra 2,8 odstotka).

Na vrhu lestvice priljubljenih politikov je znova predsednica republike Nataša Pirc Musar, sledijo pa evropski poslanec Vladimir Prebilič, gospodarski minister in predsednik SD Matjaž Han, poslanec Anže Logar in predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

Predsednik NSi in evropski poslanec Matej Tonin je na 8. mestu, predsednik SDS Janez Janša na 14. mestu, predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob na 16., koordinatorica Levice in ministrica za kulturo Asta Vrečko pa na 20. mestu.

Agencija Ninamedia je javnomnenjsko raziskavo izvedla za Dnevnik med 14. in 16. oktobrom, sodelovalo pa je 700 anketirancev.