Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Anketa : Stavke zdravnikov in reorganizacije mreže NMP ne podpira skoraj polovica vprašanih

Deli na:
Anketa : Stavke zdravnikov in reorganizacije mreže NMP ne podpira skoraj polovica vprašanih

Foto: Bobo

Celodnevne stavke zdravnikov, napovedane za 28. maj, ne podpira 46 odstotkov anketirancev, podpira jo 28 odstotkov vprašanih, 26 odstotkov pa se jih ni znalo opredeliti. Nove ureditve mreže nujne medicinske pomoči (NMP) ne podpira skoraj polovica sodelujočih v anketi, četrtina jo podpira, preostala četrtina pa je neopredeljena, piše današnje Delo.

V povezavi s tem je časnik zanimalo tudi splošno prepričanje o racionalizaciji celotnega zdravstvenega sistema, ne le centrov nujne medicinske pomoči, ampak tudi racionalizacije števila bolnišnic, porodnišnic in zdravstvenih domov po državi oziroma krčenja mreže. Tega ne podpira 81 odstotkov sodelujočih v anketi, podporo je izreklo 11 odstotkov anketiranih, osem odstotkov pa je neopredeljenih.

Sodelujoči v anketi so odgovarjali tudi na vprašanje, kaj menijo o višini minimalne plače, in sicer ali je na ustrezni ravni za življenje posameznika. Malo več kot polovica anketiranih meni, da višina minimalne plače ni ustrezna, ker zaposleni z njo ne more preživeti. Četrtina jih meni, da je zaposleni z minimalno plačo revež. Da je minimalna plača ustrezna in da omogoča ustrezno življenje posameznika, meni slaba petina anketiranih, od tega jih 16 odstotkov pravi, da bi lahko bila višja.

Največ anketiranih se strinja s stališčem sindikatov, da je treba minimalno plačo dvigniti zaradi gospodarske rasti, od česar da morajo imeti koristi tudi delavci. Sedemnajst odstotkov se jih je strinjalo z argumentom finančnega ministra Dušana Mramorja, da minimalne plače ne smemo dvigniti, če želimo več zaposlitev mladih in brezposelnih, le dva odstotka anketirancev pa se je strinjalo z argumenti Gospodarske zbornice Slovenije, da je treba minimalno plači znižati, kar bi omogočilo nove zaposlitve in rast podjetij.

Telefonsko anketo je med 19. in 21. majem na reprezentativnem vzorcu 400 odraslih državljanov za uredništvo Dela naredil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.