stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Anketa: SDS prepričljivo prevzela vodstvo, nižja podpora vladi

Deli na:
Anketa: SDS prepričljivo prevzela vodstvo, nižja podpora vladi

Foto: Bobo

Če bi bile volitve v nedeljo, bi prepričljivo zmagala SDS, razkriva tokratna Delova raziskava javnega mnenja. SDS je v mesecu dni uspel spodoben skok navzgor, SD pa je daleč zaostala. Nižja je podpora vladi, ocena dela DZ pa je za spoznanje višja. Vrh barometra priljubljenosti še vedno zaseda predsednik republike Borut Pahor.

Če sta bili SDS in SD februarja še izenačeni, PS pa jim je sledila z minimalno razliko, se je v marčni raziskavi javnega mnenja zgodil odboj SDS navzgor. Če bi bile volitve v nedeljo, bi največja opozicijska stranka dobila 15,6-odstotno podporo, prejšnji mesec pa 11,7-odstotno.

Na drugi strani je po rezultatih Delove ankete že tretji mesec zapored zaslediti trend padanja - decembra lani je imela še več kot 15-odstotno podporo, zdaj se je ta ustavila pri 9,5 odstotka. Tretje mesto med strankami ohranja PS, a z bistveno nižjo podporo pri 6,4 odstotka, prejšnji mesec je dobila skoraj devetodstotno.

Četrto mesto ohranja DeSUS z malenkostno višjo podporo, 5,9 odstotka, na petem mestu pa svoj položaj utrjuje SLS z značilno višjo podporo, ki se je marca ustavila pri 5,2 odstotka. Značilen je tudi dvig DL, ki je tokrat prejela 3,4-odstotno podporo, na zadnjem mestu pa je NSi s 3,2 odstotka.

Med zunajparlamentarnimi strankami bi Solidarnost dobila 2,6-odstotno podporo.

Nižja je podpora vladi. Povprečna ocena je 2,34, medtem ko je bila februarja še 2,46. Natančnejša analiza rezultatov pokaže, da je podpora vladi padla predvsem zaradi povečanja deleža tistih, ki so jo ocenili z zelo negativno oceno. Vlade tako ne podpira 65,5 odstotka, podpira pa 24,5 odstotka. Državnemu zboru je srednja ocena zrasla s 2,24 na 2,26.

V marčnem barometru priljubljenosti se ocena nobenemu politiku ni zvišala, še najmanj je popularnost padla evropskemu komisarju Janezu Potočniku. Največji padec na lestvici je doživela premierka Alenka Bratušek. Pahorju, ki zaseda prvo mesto, sledita kmetijski minister Dejan Židan in Potočnik.

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je od 3. do 6. marca na reprezentativnem vzorcu 659 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.