nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Anketa: Največ glasov bi dobila SDS

Deli na:
Anketa: Največ glasov bi dobila SDS

Foto: Bobo

Če bi bile to nedeljo volitve, bi največ podpore, 11,4 odstotka, dobila stranka SDS, kažejo rezultati javnomnenjske raziskave, ki jo je za časnik Večer opravilo podjetje RM Plus. Na drugem mestu je SD s 6,6 odstotka, sledita PS s 4,5 odstotka in DeSUS s 4,1 odstotka. Podpora vladi se je v tokratni raziskavi nekoliko izboljšala.

Od tistih, ki bi šli na volitve, bi jih največ volilo največjo opozicijsko stranko SDS (12 odstotkov), kar pa je precejšen upad podpore glede na marčno anketo Dela, ko se je za SDS izreklo 15,6 odstotka vprašanih. Na drugem mestu ostaja SD, ki je svojo priljubljenost v primerjavi z marcem povišala (11,8 odstotka, marca 9,5 odstotka).

Na tretjem mestu po priljubljenosti v aprilski anketi Dela je PS, ki bi tokrat prejela 8,6 odstotka glasov (marca 6,4 odstotka). Na četrtem mestu je Desus, na petem SLS, na šestem NSi in sedmem DL.


Po razveljavitvi zakona o davku na nepremičnine je podpora vladi drastično padla, saj bi dobila srednjo oceno 2,17, pred mesecem dni 2,34, ugotavlja Delo. Ob tem navajajo, da je srednja ocena vladi Janeza Janše februarja lani znašala 1,88. Državni zbor je v očeh javnosti padel še nižje od vlade, saj so mu sodelujoči v raziskavi javnega mnenja podelili srednjo oceno 2,15.

Na Delovem barometru priljubljenosti je prišlo do spremembe na vrhu lestvice; na prvo mesto se je zavihtel minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan (ocena 3,4, marca 3,34). Po 17 mesecih vodstva na lestvici je na drugo mesto izrinil predsednika države Boruta Pahorja (3,32, marca 3,51), kar časnik Delo povezuje s predsednikov odločitvijo o imenovanju novega senata protikorupcijske komisije. Na tretjem mestu je evropski komisar Janez Potočnik (3,17, marca 3,12), na četrtem mestu bivši predsednik države Danilo Türk, na petem pa evropski poslanec Lojze Peterle. Z lestvice sta izpadla Zmago Jelinčič in Igor Lukšič, na lestvico pa se vračata prvak SDS Janez Janša ter ljubljanski župan Zoran Janković.

Anketo je za časnik Delo med 31. marcem in 3. aprilom na reprezentativnem vzorcu 656 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.