GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Anketa: Na največ evropskih poslancev lahko računa lista SDS+SLS

Deli na:
Anketa: Na največ evropskih poslancev lahko računa lista SDS+SLS

Foto: Primož Lavre

Pred evropskimi volitvami najbolje kaže skupni listi SDS in SLS, sledita ji SD in LMŠ, kaže anketa Mediane za Delo. Preference za volitve v DZ so nekoliko drugačne; prva na lestvici priljubljenosti strank ostaja LMŠ, a z manjšo podporo, za njo sta SDS in SD. Vlada in DZ sta dobila slabšo ocena kot marca.

V anketi, ki so jo izvedli na vzorcu 730 polnoletnih prebivalcev Slovenije med 1. in 11. aprilom, jih je na vprašanje, za katerega kandidata oz. listo bi volili, če bi bile evropske volitve jutri, 16,8 odstotka odgovorilo, da za skupno listo SDS in SLS, 11,5 odstotka za SD in 9,7 odstotka za LMŠ.

Sledjo Levica z 8,3-odstotno podporo, SNS in NSi so po 6,5 odstotka ter DeSUS, ki bi ga volilo 4,6 odstotka vprašanih. Za SAB bi se odločilo 2,7 odstotka, za SMC 1,8 odstotka in za Dobro državo pol odstotka vprašanih.

Če bi upoštevali takšen izid, bi SDS/SLS in SD pripadli po dve mesti, a če bi SDS/SLS prejela le pet glasov več, kot jih je, bi dobila tri poslance, SD pa bi ostala z enim. Po enega zastopnika bi imeli še LMŠ, Levica, NSi in SNS.


Na volitvah v državni zbor pa bi, če bi bile te jutri, po rednem mesečnem merjenju, ki ga za Delo izvaja Mediana, zmagala LMŠ s 17,2 odstotka pred SDS s 15,6 odstotka in SD s 7,6 odstotka. Četrta je Levica (7,2), peta NSi (5,9), sledijo pa DeSUS (3,6), SNS (2,8), SAB (2,5), Piratska stranka (2,4) in SLS (2,1). SMC bi volilo 1,6 odstotka vprašanih, Dobro državo odstotek.

Vlada in DZ sta dobili nižji oceni kot v prejšnjih mesecih letošnjega leta, s tem da se je zmanjšal delež vprašanih, ki delo vlade vidijo kot zelo pozitivno, precej pa je več tistih, ki so jo ocenili srednje. Vlada je za svoje delo tokrat dobila oceno 3,05, DZ pa 2,76.

Po dveh mesecih se na vrh barometra priljubljenosti politikov vrača predsednik republike Borut Pahor, ki je tam večino časa od leta 2012. Predsednik vlade Marjan Šarec je ponovno na drugem mestu. Sledita jima evropska poslanka in nosilka liste SD za evropske volitve Tanja Fajon ter evropska komisarka Violeta Bulc, za njima pa so se položaji nekoliko premešali. Evropski poslanec in nosilec liste DeSUS Igor Šoltes se je povzpel z osmega na peto mesto, za njim pa se je uvrstil prvak NSi Matej Tonin.

Novinka na lestvici je nosilka liste LMŠ za evropske volitve, nekdanja novinarka Irena Joveva, ki se je znašla v drugi polovici razvrstitve. Mesto pred njo je evropski poslanec in nosilec skupne liste SDS in SLS Milan Zver, do konca lestvice pa sledijo evropska poslanka SD Patricija Šulin, prvak SNS in nosilec strankine liste za evropske volitve Zmago Jelinčič, predsednik SMC in zunanji minister Miro Cerar, predsednik SDS Janez Janša ter predsednik DeSUS, obrambni minister Karl Erjavec.