državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Anketa Mediane: Tudi na parlamentarnih volitvah bi prepričljivo zmagala SDS

Deli na:
Anketa Mediane: Tudi na parlamentarnih volitvah bi prepričljivo zmagala SDS

Če bi bile danes tudi parlamentarne volitve, bi - prav tako kot na evropskih volitvah - prepričljivo zmagala SDS, za katero bi glasovalo dobrih 25 odstotkov volivcev, kaže anketa, ki jo je ob vzporednih volitvah izvedla Mediana. Na drugo mesto bi se z enajstimi odstotki uvrstila stranka Mira Cerarja, sledili bi DeSUS in stranka Igorja Šoltesa.

SDS bi namreč prejela 25,3 odstotka glasov in bi zasedla 28 poslanskih sedežev. Stranka Mira Cerarja bi dobila 11,1 odstotka glasov, v parlament pa se uvrstilo 12 njenih poslancev. Sledila bi stranka DeSUS z devetimi odstotki glasov in desetimi poslanskimi sedeži, na četrto mesto pa bi se uvrstila stranka Igorja Šoltesa z 8,2 odstotka glasov in devetimi sedeži v DZ.

Sledi stranka SD, ki bi jo podprlo 8,1 odstotka vprašanih in bi ji pripadlo devet poslanskih mandatov, s 7,9 odstotka glasov pa bi osem sedežev v DZ zasedla NSi. V državni zbor bi se s po štirimi sedeži uvrstili še Združena levica, (4,4 odstotka), stranka Alenke Bratušek (4,3 odstotka) in SLS (štiri odstotke).

Inštitut Mediana je namreč ob današnjih vzporednih volitvah, ki jih je na vzorcu 7966 anketirancev za TV Slovenija in POP TV opravil ob volitvah v Evropski parlament, anketirancem zastavil tudi vprašanje, koga bi volili, če bi bile danes parlamentarne volitve.