oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

zlato drevo Svet24.si

Ko v sebi najdete srečo in moč, lahko naredite ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Andrej Čuš: Božiček je edini rdeči gospod, ki kaj prinese

Deli na:
Andrej Čuš: Božiček je edini rdeči gospod, ki kaj prinese

Foto: Primož Lavre

Edini namen novele zakona o uravnoteženju javnih financ je, da udari po dijakih in študentih, je prepričan poslanec SDS Andrej Čuš. "Ta zakon je le neka gasilska akcija in način, kako čim bolj molsti dijake in študente in gre za nov davek, ki ga bodo plačali dijaki in študenti," vladi očita Čuš.

Objavljamo izjavo SDS:

Poslanec SDS Andrej Čuš je uvodoma povedal, da ima novela zakona o uravnoteženju javnih financ, ki jo Državni zbor danes tudi obravnava, zgolj in samo en namen, to pa je, da udari po dijakih in študentih.  »Od vlade Mira Cerarja deluje neresno, da reformo študentskega dela ureja z Zakonom o uravnoteženju javnih financ, ne pa s področnimi zakoni. Ta zakon je le neka gasilska akcija in način, kako čim bolj molsti dijake in študente in gre za nov davek, ki ga bodo plačali dijaki in študenti,« je povedal poslanec SDS Čuš. Pojasnil je, da obstajajo izračuni, ki kažejo, da če je dijak doslej prejel neto plačilo 100 evrov, bo po reformi študentskega dela prejel 15 evrov manj. »Neresno je, da bodo dijaki in študentje na ta način plačevali pravice, za katere mladi že danes menijo, da ne bodo do njih nikoli upravičeni,« je dejal poslanec SDS.
 
V nadaljevanju je spregovoril o tem, da veliko poslancev in strank rado govori o medgeneracijski solidarnosti in medgeneracijski politiki. »Če kdo meni, da je slovenska politika medgeneracijsko usklajena, ga je treba vprašati po zdravju,« je ocenil Čuš. Ob tem je še dejal, da mnogi menijo, da je prav mlada generacija največji poraženec krize in da se tudi na ravni Evropske unije govori o mladi generaciji kot o izgubljeni generaciji.
 
»Reforma študentskega dela je neprimerna. Mislimo, da bi lahko precej sredstev privarčevali tako, da bi bil posrednik študentskega dela izključno zavod za zaposlovanje, je pa njihov interes v zvezi s tem ničen,« je dejal poslanec SDS Čuš.
 
Poslanec SDS je ob tem še opozoril, da je študentsko delo »socialni korektiv, mnogi dijaki in študentke delajo, da lahko preživijo.«  Ob tem je dodal, da če je povprečni mesečni zaslužek dijaka in študenta 225 evrov, lahko rečemo, da bodo z reformo ob kar znaten kos mesečnega prispevka. »Ne moremo se strinjati s tem, da se nižajo koncesijska sredstva za štipendije. Ob tem je treba povedati, da podražitev študentskega dela prinaša tudi to, da bo vse več  študentov in dijakov prikrajšanih. Reformi študentskega dela pa nasprotuje tudi združenje delodajalcev,« je še dejal poslanec SDS Andrej Čuš. Nenazadnje pa zaključil z mislijo, da je »Božiček edini rdeči gospod, ki kaj prinese, vsi drugi jemljejo, tako kot ta vlada.«
 
Poslanec SDS Žan Mahnič pa je dejal, da je treba zaščiti interes še vedno šibke skupine v naši državi, to so dijaki in študentje. »Veliko smo se pogovarjali s študenti in dijaki, ki opravljajo študentsko delo, ki ga opravljajo zato, da se sploh lahko preživijo iz meseca v mesec,« je poudaril Mahnič. Pojasnil je, da smo v poslanski skupini SDS  okviru novele Zakona o uravnoteženju javnih financ predlagali vsebinske amandmaje, s katerimi bi prepolovili koncesijske dajatve za študentske servise in Študentsko organizacijo Slovenije. »Tako smo ponudili sistemski in trajnostni ukrep, s čimer bi zagotovili finančna sredstva za plačana pripravništva, tako bi bila volonterska pripravništva tudi ukinjena,« je pojasnil Mahnič ter spomnil na to, da smo na ta način sledili tudi predvolilnemu programu SDS za državnozborske volitve. »Tako ljudje tudi vidijo, da nismo ponujali praznih obljub,temveč da to, kar smo imeli v programu napisano, skušamo tudi prek zakonov implementirati.«


 
»Ko v Sloveniji govorimo o neplačanih pripravništvih, moramo najprej ugotoviti, da je področje povsem neurejeno, podatkov o tovrstnem izkoriščanju mladih ni, neplačanega dela pa je iz dneva v dan več, tako v javnem kot zasebnem sektorju. Država pa se neplačanih pripravništev poslužuje dobesedno - sistemsko. Pripravnike, ki za svoje delo niso plačani, čeprav je po zakonu pripravništvo obvezno, najdemo v šolah, vrtcih, zdravstvu, na finančni upravi in v številnih drugih ustanovah ter jih je trenutno 831. Le ti pogosto opravljajo delo namesto drugih, pogosto pa je zaradi tega vprašljiva tudi realizacija pripravništva, saj ne doseže želenih ciljev,« je povedal poslanec SDS Mahnič. Po njegovih besedah gre pri neplačanih pripravništvih za »novodobno suženjstvo.«
 
»Čeprav je v koalicijski pogodbi jasno zapisano, da neplačane prakse in pripravništva na področjih, kjer zakonodaja predvideva obvezno pripravništvo in prakse, niso dopustna, država mladim vsakodnevno sporoča, da njihovo delo ni vredno plačila,« je poudaril Mahnič.
 
»V PS SDS smo se odločili, da je dovolj čakanja na ukrepanje, zato smo proaktivno pristopili k reševanju problematike mladih. Pred nekaj dnevi je v Državnem zboru potekala nujna seja na temo neizvajanja nacionalnega programa, kjer so naši pobudo prisluhnili vsi ter jo tudi podprli, naše sklepe je posvojil odbor, jih predlagal in tudi potrdil in upamo, da bomo dobili tudi mladega predstavnika v Ekonomsko-socialnem svetu,« je še povedal Mahnič.
 
Nenazadnje je izrazil pričakovanje, da bodo spremembe Zakona o delovnih razmerjih, predlagane s strani poslanske skupine SDS prejele podporo tako koalicijskih, kot opozicijskih strank, saj je zakon sistemski ter pušča dovolj prostora za še boljše predloge s strani drugih. »Predlog zakona je tako odprt za usklajevanje s koalicijo in socialnimi partnerji tekom zakonodajnega postopka, v kolikor seveda ima vlada resen namen obravnavati problematiko pripravništva in ne misli več dopuščati diskriminacije pripravnikov v primerjavi z drugimi delavci,« je poudaril poslanec SDS.
 
»Glede na to, da smo v predbožičnem času, mislim, da bi bilo to lepo darilo za mlade. Vladi smo želeli ponuditi priložnost, da končno besede in obljube, ki so jih dejali pred volitvami, tudi udejanjijo, ne da so samo mrtva črka na papirju predvolilnega programa, ampak da postanejo živa črka na papirju zakona,« je še povedal poslanec SDS Žan Mahnič.