nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Andraž Vehovar se z olimpijskim srebrom poteguje za vrh OKS

Deli na:
Andraž Vehovar se z olimpijskim srebrom poteguje za vrh OKS

Foto: Bobo

Andraž Vehovar se 14 let po koncu športne kariere in 18 let po olimpijskih igrah v Atlanti, ko je v slalomu na divjih vodah priveslal do srebra, podaja v boj za predsedniški stolček Olimpijskega komiteja Slovenije. Vehovar bo kandidiral s podporo Kajakaške zveze Slovenije.

Dvainštiridesetletni Vehovar je edini med kandidati, ki je bil kdaj športnik leta v državi. Ta naziv mu je leta 1996 prinesla prva in doslej edina slovenska olimpijska medalja v športu, v katerem je tekmoval. V boj za mesto predsednika OKS se je podal, ker je to obljubil dolgoletnemu predsedniku Kajakaške zveze Slovenije Bojanu Žmavcu, ki je preminil letos. S tem bo izpolnil dano besedo in skušal kot prvi nekdanji vrhunski športnik zasesti mesto prvega moža slovenskega olimpijskega gibanja, pravi Vehovar.

Vehovar, rojen 1. marca 1972 v Ljubljani, je največji športni uspeh dosegel leta 1996 v Atlanti, ko je v kajaku priveslal do srebrnega odličja. Na največjih tekmovanjih je zbral sedem medalj, poleg olimpijskega srebra je bil na ekipnem svetovnem prvenstvu dvakrat zlat, na ekipnem EP srebrn in bronast, na mladinskem SP pa je dvakrat osvojil tretje mesto. Na tekmah svetovnega pokala v domačem Tacnu je dvakrat stal na zmagovalnem odru, leta 1995 je bil prvi, tri leta pozneje pa tretji.

Športu, ki mu je posvetil 18 let, je pomahal v slovo pred OI 2000 v Sydneyju, ko si v internih slovenskih kvalifikacijah na olimpijski progi ni zagotovil nastopa na največjem športnem dogodku. Zadnjič je tekmoval na tekmi svetovnega pokala v Penrithu, ko je bil osmi. Izkušnje na področju vodenja olimpijske reprezentance je nabiral tudi na igrah v Pekingu 2008, ko je bil vodja slovenske delegacije. Dva mandata je bil tudi član izvršnega odbora OKS, po OI v Pekingu pa se je umaknil, a ostal aktiven rekreativec. Ima tri otroke, zadnja leta je aktiven v triatlonu, na tekmah v ironmanu je do cilja prišel že petkrat, aktiven je v klubu in sodeluje tudi v strokovnem svetu triatlonske zveze.

Na OI v Atlanti je 28. julija 1996 na reki Ocoee stopil na drugo stopničko za zmagovalce. "Srebrno odličje je zelo spremenilo moje življenje. Nekatere stvari, ki so mi bile prej nedosegljive, sem lahko lažje dobil, druge pa so se mi pričele izmikati. Cena tega, da sem postal znan," se je vrhunca kariere ob upokojitvi spominjal Vehovar.

Zavzema se za večjo vlogo panožnih zvez in športnih klubov ter društev. Zaradi slabih gospodarskih razmer v državi ocenjuje, da je se treba športu posvetiti na drugačen način. Trdi, da se šport ne sme profesionalizirati na vseh ravneh in da je temelj za nadaljnje športne uspehe tudi množičnost, začenši z najmlajšimi.

Vehovar je deloval v gospodarstvu in tudi aktivno v politiki; leto in pol od konca 2001 kot glavni tajnik nekaj časa združene stranke SLS + SKD. Direktor in lastnik podjetja Modra celica, ki se ukvarja z marketingom in komuniciranjem, se je s svojim novim podjetjem Berk-Vehovar Kompoziti začel ukvarjati s karbonskimi izdelki, s katerimi, kot ponosno pove, prodira v vse več držav. Je doktor znanosti iz kemijske tehnologije. Čeprav ga v zadnjem obdobju ni bilo veliko v javnosti, je ostal povezan s številnimi vplivnimi ljudmi v državi.