Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Analitiki: Investitorji so pograbili priložnost, da poceni kupijo delnice NLB

Deli na:
Analitiki: Investitorji so pograbili priložnost, da poceni kupijo delnice NLB

Foto: Bobo

Cena za delnico NLB, ki je postavljena pri 51,50 evra oz. na spodnji meji cenovnega razpona, določenega med 51,50 in 66 evrov, za analitike ni presenečenje. "Glede na način in zgodovino prodajanja ter časovni pritisk in trenutne tržne razmere cena na spodnjem delu razpona ni presenečenje," je povzel Luka Flere iz KD Skladov.

Trenutek za izdajo delnic NLB po mnenju analitika Mateja Šimnica zaradi negotovih razmer na kapitalskih ni bil najbolj ugoden. "Pri investitorjih je verjetno prevladalo to, da je NLB sicer zanimiva naložba, a ne toliko, da bi se obremenjevali z dejstvom, da pri najnižji ponujeni ceni lahko zamudijo priložnost za nakup delnic," je ocenil.

Cena in interes vlagateljev je po mnenju Šimnica, direktorja upravljanja premoženja Alte Invest, tudi odraz "trenutnega zanimanja za evropski bančni sektor in vlaganje v regiji". Tako ta tudi po mnenju analitika Lojzeta Kozoleta iz Ilirike ni presenečenje.

Država, ki je prodajala najmanj 50 odstotkov plus eno delnico in največ 75 odstotkov minus eno delnico NLB, bo v postopku IPO prodala skupaj s posebno stabilizacijsko opcijo 65 odstotkov delnic NLB. "Tudi po tej ceni državi ni uspelo prodati celotne količine," je opozoril Flere, direktor naložbenega sektorja v družbi KD Skladi. "A odlašanje ni zagotovilo, da bodo razmere v prihodnje boljše in dosežena cena višja," je dodal Šimnic.


V Sloveniji ob prodaji NLB, ki je največja banka v državi, poteka še prodaja tretje največje banke Abanke. Tudi to mora država privatizirati v zameno za odobreno državno pomoč banki leta 2013. A tu ne bo šlo za IPO, saj bo država Abanko v celoti prodala strateškemu lastniku.

"Glede prodaje Abanke je dosežena cena za NLB neka indikacija, kaj se na trgu trenutno lahko doseže. Sta pa postopka različna kot tudi položaj obeh bank, kar bo seveda pomembno vplivalo na končno ceno," je menil Flere.

Čeprav objava v zvezi z NLB "težko navduši", po Šimničevih ocenah "ne bo imela posledic na postopek prodaje Abanke". Način prodaje in s tem tudi nabor kupcev je drugačen, bolj kot od trenutnih tržnih razmer pa bo cena odvisna od resnosti in želje posameznih kupcev, je pridal.

A dejstvo, da se je pri NLB zgodbi zasledovalo nekoliko bolj razpršeno lastništvo, nam po Kozoletovih besedah pove, da je očitno le nekaj povpraševanja po slovenskih bankah med dokaj različnimi agenti na trgu in pri relativno primerljivih tržnih cenitvah.